Oceni objavo

Občina Borovnica že tretjič prejela zlati ISSO certifikat

Na konferenci Zlati kamen 2022 (https://zlatikamen.si/) je Občina Borovnica na podlagi  večmesečnega raziskovalnega dela o razvojnem napredku slovenskih občin v sklopu raziskovalnega projekta in izbora Zlati kamen že tretje leto prejela Zlati ISSO certifikat razvojne odličnosti za leto 2022.

Tako  Občina Borovnica  sodi  med občine, ki ponujajo prebivalcem kakovostno raven življenja in jih odlikuje solidna in uravnotežena stopnja doseženega razvoja, saj se je uvrstila  na 60. mesto med 212 slovenskimi občinami. S tem se je uvrstila med občine, ki ponujajo prebivalcem kakovostno raven življenja in jih odlikuje solidna in uravnotežena stopnja doseženega razvoja.   

Izhodišče za podelitev certifikata je Indeks ISSO, ki je sestavljen iz večjega števila kazalnikov, izvedenih iz statističnih, finančnih in gospodarskih podatkov o občini. Meri doseženo stopnjo razvitosti občine.

Borovnica dosega odlične rezultate na dveh področjih: to sta demografija in okolje. Tu je kraj uvrščen prav v vrh, med zgornjih deset odstotkov slovenskih občin. Tudi na področju izobrazbe je uvrstitev nadpovprečna. Pri proračunski učinkovitosti je občina uvrščena v zlato sredino. Nekoliko bolj šibek položaj na meji povprečja analiza razkrije pri gospodarstvu in trgu dela. Uvrstitev je podpovprečna pri socialni koheziji in presenetljivo – pri življenjskem standardu.

Na področju gospodarstva in trga dela je kraj uvrščen nekoliko slabše, kot bi pričakovali na sicer dokaj močan razvojni položaj. Po drugi strani pa je zaznavana nekoliko živahnejša podjetniška dinamika: rast števila podjetij in ritem nastajanja novih.

Podrobno si lahko o razvrstitvi naše občine po posameznih kazalcih preberete na spletni strani občine. (https://www.borovnica.si/wp-content/uploads/2022/04/ISSO-ANALIZA-2022-obcina-Borovnica.pdf).

Na spletni strani Zlati kamen si lahko preberete tudi intervju z županom Bojanom Čebelo  (https://zlatikamen.si/clanki/pogovor-z-zupanom-obcine-borovnica-bojan-cebela/) ob podelitvi omenjenega priznanja.

Verjamemo, da je večina tistih,  ki v njej živimo in delamo, zadovoljna  z dosežki naše lokalne skupnosti. Še naprej pa si bomo prizadevali za še boljšo kakovost življenja v vseh, ki to skupnost sestavljamo. (OB)

Oglejte si tudi