Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Občina Borovnica je pristopila k celovitemu pristop na področju preventive

Borovnica je ena od šestih slovenskih občin, ki želi s preizkušenim celovitim strokovnim pristopom na področju preventive zmanjšati tveganja za vse vrste odvisnosti, zlasti med mladimi. Pri tem ne gre v prvi vrsti za preprečevanje bodisi odvisnosti od drog, kajenja in različnih opojnih substanc bodisi od sodobnih oblik zasvojenosti z računalniškimi igricami, novimi socialnimi mediji ipd., temveč za prenos in uporabo preizkušenih oblik in metod za krepitev socialnih kompetenc, čustvenega učenja in pozitivnega odnosa do izzivov, s katerimi se mladi in starejši na različne načine srečujejo v življenju.   

Dejavnosti projekta, ki bo potekal do konca leta 2020, so sofinancirane s strani Ministrstva za zdravje. Celoten projekt koordinira Inštitut Utrip, preko katerega dejavnosti vodita strokovnjaka, občana naše občine, z dolgoletnimi, tudi mednarodnimi izkušnjami na tem področju. Poleg občinske uprave v projektu zaenkrat sodeluje OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica, vanj pa želimo pritegniti tudi druge deležnike, tako institucije kot posameznike s področij krepitve zdravja, športa, kulture in drugih aktivnih in zdravih oblik preživljanja prostega časa kot tudi iz zdravstva, policije in centrov za socialno delo. Zainteresirani se nam lahko javijo preko e-pošte: obcina@borovnica.si ter v času delovni ur po telefonu 01 750 74 60. 

Jeseni bomo izvedli analizo stanja v občini, sledilo pa bo usposabljanje prostovoljcev za celovit pristop na področju preventive, spoznavanje različnih oblik, metod in orodij ter programov, ki so namenjeni različnim ciljnim skupinam od otrok, ki hodijo v vrtec, do otrok vseh triad osnovne šole, starejših mladostnikov in nenazadnje do adolescentov in odraslih.

 

Kaj je "Preventivna platforma"?

Program »Preventivna platforma« združuje večino dosedanjih programskih dejavnosti istoimenske mreže ustanov in organizacij. Progam na lokalni ravni in prilagojeno lokalnim posebnostim nadgrajuje preteklo delo pri celovitem pristopu na področju preventive. Sestavljen je iz petih temeljnih stebrov, in sicer:

  1. preventiva v vzgoji in izobraževanju;
  2. družinska preventiva in kakovostno starševstvo;
  3. v (lokalno) skupnost usmerjena preventiva;
  4. okoljske preventivne strategije in zagovorništvo za kakovostno preventivo;
  5. izobraževanje in usposabljanje.

Pokriva različne oblike tveganega vedenja otrok in mladih, zlasti pa preprečevanje rabe dovoljenih in prepovedanih drog ter nekemičnih zasvojenosti. Usmerjen je tudi v nadaljnjo promocijo in uveljavljanje obstoječih smernic in priporočil na področju šolske, družinske in v (lokalno) skupnost usmerjene preventive ter vožnje pod vplivom alkohola, promocijo in praktično uveljavljanje (minimalnih) kakovostnih standardov ter sistematično in trajnostno naravnano izobraževanje in usposabljanje strokovnjakov in strokovnih delavcev na področju preventive. 

Poseben poudarek mreže je usmerjen v izgradnjo in ovrednotenje modela lokalnega preventivnega sistema, in sicer v partnerstvu z občinami Radlje ob Dravi, Škofja Loka, Borovnica, Ankaran, Tolmin in Krško.

 

Cilji

Dejavnosti platforme prispevajo zlasti k sledečim ciljem

  1. večja ozaveščenost o nevarnostih vožnje pod vplivom alkohola;
  2. doslednejše izvajanje zakonodaje na področju alkohola, tobaka in konoplje;
  3. zmanjšanje tveganega in škodljivega pitja v pivskih okoljih (zlasti nočnih lokalih);
  4. preprečevanje začetka kajenja in uporabe drugih tobačnih in povezanih izdelkov med otroki in mladimi;
  5. povečanje deleža otrok in mladih, ki prenehajo kaditi ali uporabljati druge tobačne in povezane izdelke;
  6. zmanjšanje števila uporabnikov prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi ter škodljivo rabo digitalnih tehnologij;
  7. dvigi starosti pri prvi uporabi drog;
  8. omogočanje  varnejše zabavo mladih;
  9. nadaljnje povezovanje različnih akterjev na nacionalni, lokalni in mednarodni ravni pri načrtovanju, zagovorništvu in izmenjavi dobrih praks na področju alkoholne in tobačne politike

 

Programi, vključeni v platformo

Platforma vključuje širjenje in izvajanje šolskih preventivnih programov

  • »Izštekani« (www.izstekani.net);
  • programa za starše EFFEKT;
  • »Boys and Girls Plus« (za srednješolce);
  • družinski preventivni program »Krepitev družin« (SFP);
  • v (lokalno) skupnost usmerjenega modela »Communities That Care« (CTC);
  • evropskih programov »STAD in Europe« in »Club Health« (lokacije nočnega življenja mladih).

Poleg tega se uporabljajo pristopi in prakse, ki izhajajo iz sodelovanja mreže v različnih evropskih projektih in mrežah s področja preventive. Pomemben del aktivnosti bo usmerjen tudi v zagovorništvo za kakovostnejšo preventivo in opuščanje neučinkovitih ali celo škodljivih »preventivnih« praks ter izvedbo številnih izobraževalnih in študijskih aktivnosti z namenom izboljšanja znanja in veščin zaposlenih in prostovoljcev na področju preventive.

Več informacij: www.preventivna-platforma.si

Oglejte si tudi