Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Korak bližje kvalitetnejši pitni vodi

Borovnica, 18. februar – Ko se je pred pol stoletja gradil borovniški vodovod, je bilo območje Kotov zaradi oddaljenosti od Borovnice izvzeto iz omrežja. Vasi Brezovica pri Borovnici, Niževec, Zabočevo in Dražica, ki združujejo okoli 570 občanov, se tako oskrbujejo preko treh vaških vodovodov. Ti pa so dotrajani, na njih pa tudi ni mogoče spremljati porabe vode in nadzorovati njene kakovosti. Poleg tega je voda površinskega izvora in je zdravstveno oporečna. Vas Ohonica, ki je priključena na centralni vodovod, pa ima v poletnem času težave z zadostnim dotokom tare vode.
Po drugi strani pa tudi sama Borovnica, ki se napaja z vodo iz Vršaja, nima optimalnega omrežja. Del med črpališčem in Bregom ima preko 50 let stare azbestne cevi. V kolikor bi prišlo do njihovega preloma v času, ko je barje poplavljeno, njihovo popravilo ne bi bilo mogoče in večina naselij bi začasno ostala brez pitne vode, zato bi se do odprave okvare začasno oskrbovala z oporečno površinsko vodo. Vršaj tudi ne more več zagotavljati ustreznih vodnih rezerv. Zato je potrebno vodovodu Borovnica zagotoviti rezervni pitni vir, katerega bi pridobili iz zajetja Prušnica oz. Budence (ledinsko poimenovanje). Tam je bila leta 2010 že izvrtana vrtina in bi lahko pokril potrebe vodooskrbe celotnega borovniškega območja. Pogoj za vključitev vodnjaka v vodooskrbni sistem celotne občine pa je izgradnja ustreznega transportnega cevovoda do glavnega borovniškega vodohrana na Bregu.
Kot je bilo slišati na izredni občinski seji (18. februar), ki je vključevala tudi to točko, gre za drag projekt, ki bi se gradil po več fazah. V prvi fazi bi se lotili izdelave dokumentacije, nato bi povezali vodnjak Prušnica z obstoječim vodohranoma na Brezovici pri Borovnici. V drugi fazi se na Brezovici pri Borovnici zgradi novo sekundarno vodvodno omrežje in vodohran Koti. V tretji in četrti fazi pa bi izgradili vodovod po vaseh Dražica, Niževec in Zabočevo ter glavni cevovod do vodohrana na Bregu z vmesno povezavo na vas Ohonica.
Da gre za visok znesek, so se na seji strinjali vsi, hkrati pa tudi, da občani potrebujejo kvalitetno pitno vodo. Župan je pojasnil, da celotnega zneska občina ne bo zmogla, zato računajo na nepovratna evropska sredstva. A predpogoj za to je pripravljena dokumentacija, s katero bi lahko občina v »vskočila« v trenutku, ko bi se pojavil razpis. Zato so občinski svetniki županu dali zeleno luč za pripravo dokumentacije, za katero imajo v občinskem proračunu v letu 2021 predvidenih 50 tisoč evrov, v prihodnjem letu pa bo potrebno zagotoviti vsaj enako vsoto.


Gašper Tominc

Oglejte si tudi