Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Končana druga faza obnove Zalarjeve ceste

Zalarjeva cesta je ena glavnih prometnih, pa tudi ena najbolj nevarnih prometnih žil v naši občini. V najbolj ozkem delu nepregledno vijuga skozi vaško jedro Borovnice, kjer je dodatno težavo predstavljalo še slabo stanje vrhnjega ustroja ceste. 

Občina Borovnica se je tako leta 2018 odločila, da obnovi tisti del ceste, ki vodi skozi vaško jedro naselja. V istem letu je bil obnovljen odsek od križišča s Paplerjevo ulico do križišča s Cerkovo ulico, kjer je bil urejen tudi varen prehod za pešce, predvsem šoloobvezne otroke, ki živijo ob Cerkovi ulici in delu Ceste na grič. 

V letošnjem letu je bila izvedena druga faza obnove. V juliju je bil obnovljen del od omenjenega prehoda do križišča z Rimsko cesto. Pri tem ni šlo le za preplastitev vrhnjega ustroja cestišča, temveč tudi za ureditev odvodnjavanja ter preprečevanja nanosov peska in kamenja z dovozov na cesto (peskolovi in rešetke), prav tako pa tudi delna sanacija jaškov za odvodnjavanje ter zamenjava pokrovov jaškov. Poleg bolj udobne in ob upoštevanju omejitev hitrosti tudi bolj varne vožnje, bo vse našteto prispevalo tudi k zmanjšanju hrupa in vibracij, nenazadnje pa tudi k zmanjšanju stroškov vzdrževanja.

V tretji fazi je predvidena razširitev ceste na najbolj ozkem delu, med obema križiščema z Rimsko cesto ter ureditev križišča s potjo oz. cesto na Malence, pri čemer bo v tem delu, skladno z zahtevami študije o zmanjšanju poplavne ogroženosti v občini, izboljšana tudi protipoplavna varnost. Postopek odkupa stanovanjske hiše na Zalarjevi cesti 31, ki je osnova za to, da se razširi cesta v delu, ki sedaj ne omogoča niti sočasnega enosmernega prometa avtomobilov ter pešcev ali kolesarjev, že poteka.   (AK)

Oglejte si tudi