Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

Kolopark – učilnica kolesarskih veščin prihodnjo pomlad tudi v Borovnici

Koloparki – spuščajočo-dvigajoče se zavite asfaltirane površine, na katerih brez poganjanja pedal pridobivamo veščine obvladovanja dinamičnega ravnotežja na kolesu, uporabljajo pa jih tudi rolkarji in skirojisti, so v zadnjem času pravi hit. Lani smo v okviru Evropskega tedna mobilnosti postavili sestavljivi kolopark in navdušenje je bilo tako veliko, da je bil ta v uporabi noč in dan.
Junija so kolopark odprli tudi na Vrhniki in številni občani se sprašujejo, kdaj ga bomo imeli tudi v Borovnici. Občina je že pred dvema letoma odkupila za to primerno zemljišče ob Borovniščici v neposredni bližini P+R parkirišča in za projekt pridobila gradbeno dovoljenje. Občinski svet pa je kot pogoj za soglasje k gradnji zahteval, da se vsaj polovica sredstev pridobi iz drugih virov. Novembra 2019 in 2020 lani je Občina Borovnica izgradnjo koloparka prijavila na razpis Fundacije za šport, vendar je marca letos prejela obrazložitev, da projekt na zadovoljuje dovolj širokega kroga uporabnikov in zaradi tega ne bo deležen podpore.
Skupaj z Občino Log - Dragomer je Občina Borovnica letos spomladi na LAS Barje z zaledjem naslovila pobudo za to, da se še neporabljena sredstva iz naslova spodbujanja regionalnega razvoja na območju LAS Barje z zaledjem namenijo za skupni projekt LAS Barje z zaledjem, katerega cilja sta izgradnja dodatnih koloparkov in promocija kolesarjenja kot zdrave oblike rekreacije in trajnostnega načina prevoza.
Pobudo je junija potrdila skupščina LAS Barje z zaledjem, nakar je občina Borovnica posredovala vso potrebno dokumentacijo za vključitev izgradnje koloparka v Borovnici v projekt Koloparki – učilnice kolesarskih veščin, ki ga bo LAS Barje z zaledjem do konca septembra posredoval v odobritev Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo. Če bo šlo vse po načrtih, lahko pričakujemo, da bomo kolopark v Borovnici dobili prihodnjo pomlad.
Medtem pa so nekateri kolesarski nadebudneži s pomočjo svojih staršev ob mostu v Dražico kar sami zgradili mini gorsko-kolesarski poligon, katerega uporaba pa zaradi bližine ceste ni varna. SŽ Infrastruktura d. o. o. so obljubile, da bodo po končani prenovi železniške proge med Dolgim mostom in Borovnico ob P+R pri železniški postaji odstopile zemljišče, na katerem bo občina lahko uredila tudi poligon za gorske kolesarje. Počasi bo tako tudi v naši občini na razpolago infrastruktura za pridobivanje vseh vrst kolesarskih veščin v varnem okolju. (ob)

Oglejte si tudi