Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
4°C
NED.
14°C
3°C
Oceni objavo

Kačani skrbimo za pripravljenost naših operativnih članov

Kačani smo oktobra, ki je tudi mesec požarne varnosti, organizirali vajo občinskega poveljstva Borovnica in na ta način poskrbeli za osvežitev znanja ter izpopolnitev izkušenj operativnih članov v Borovniški kotlini. Vaja je potekala 17. oktobra, sodelovali pa so člani vseh treh občinskih društev (PGD Borovnica, PGD Breg Pako, PGD Brezovica pri Borovnici) ter gasilci PGD Padež - Pokojišče - Zavrh.

Vaja je potekala istočasno na dveh lokacijah Slovenske vojske (SV) v dolini Podstrmec. Ob 9. uri smo bili o požaru v naravi v okolici tehničnega skladišča SV obveščeni prek sporočil SMS. Predpostavka vaje je bila, da se travniško-gozdni požar že nevarno približuje objektom. Požar smo uspešno omejili in zavarovali objekte v bližini. Gasilci bolničarji so oskrbeli dva ponesrečenca; enega z opeklinami in enega s psihofizičnimi motnjami. Kasneje je vodja intervencije od ljubljanskega regijskega centra za obveščanje dobil informacijo o požaru v garažnih prostorih SV ter pogrešani osebi. Del enot se je nemudoma preusmeril na drugo lokacijo in pogasil domnevni požar v garažnih objektih. Ponesrečenca so gasilci našli in ga predali v oskrbo gasilcem bolničarjem, ki so poskrbeli za ustrezno oskrbo. Slovenski vojski se zahvaljujemo za sodelovanje in možnost izvedbe vaje v njihovih prostorih. Takšnega sodelovanja bi moralo biti še več, saj je usklajenost različnih služb pomoči v primeru nesreč ključnega pomena. 
Operativni člani PGD Brezovica pri Borovnici so v preteklem mesecu svoje znanje in veščine preizkusili tudi pri pravem požaru; zagorelo je namreč v enostanovanjski hiši v Borovnici. Ogenj se je iz peči razširil po sobi. Zaradi izurjenosti in hitrega posredovanja PGD Borovnica in PGD Brezovica pri Borovnici se ogenj ni razširil na ostrešje in druge prostore. Naj bo takšnih preizkušenj pripravljenosti gasilcev v prihodnje čim manj.

Ker pa brez uvajanja mladih v gasilske vrste ne gre, smo novembra pripravili tudi društveno vajo, na kateri so operativni člani preizkusili gasilsko tehniko, svoje znanje in izkušnje ter vajo izkoristili za mentorstvo pripravnikom.
V preteklem mesecu sta dva člana opravila tudi tečaj za posredovanje ob nesrečah z nevarnimi snovmi, dva pa sta opravila usposabljanje za gašenje notranjih požarov – modul A.

Z gasilskim pozdravom na pomoč!

PGD Brezovica pri Borovnici

Oglejte si tudi