Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Kačani NE poznamo počitka

Letošnje leto je bilo za PGD Brezovica pri Borovnici leto presežkov, saj smo se udeležili številnih tekmovanj (tekmovanje v spajanju sesalnega voda, orientacija, tekmovanje za pionirke in pionirje na Uncu, občinsko in regijsko tekmovanje ter gasilski kviz), nekaterih izmed nas prvič, ter izvedli dan odprtih vrat, gasilsko veselico, dve vaji poveljstva Borovnica in vajo Gasilske zveze Vrhnika.
Vaje smo začeli že januarja, saj smo se članice A in B pripravljale na tekmovanje v spajanju sesalnega voda (SSV). Tekmovanje je potekalo v treh delih (tri sobote na treh različnih lokacijah) in prav v vseh smo članice A več kot blestele. Pometle smo s konkurenco in osvojile skupno 1. mesto ter tako odprle letošnjo sezono gasilskih tekmovanj. Zbirki pokalov v gasilskem domu pa smo dodale najlepšega – zlatega.

V mesecu aprilu (19. 4.) je PGD Brezovica pri Borovnici organiziralo vajo poveljstva Občine Borovnica, na kateri so sodelovala štiri prostovoljna gasilska društva (PGD Borovnica, PGD Breg - Pako, PGD Pokojišče in PGD Brezovica pri Borovnici). Vaja je zajemala gašenje hiše in gospodarskega poslopja ter reševanje in oskrbo dveh ponesrečencev. Po oceni poveljnika Gasilske zveze Vrhnika je bila uspešno izpeljana.

Ko so posijali prvi sončni žarki in ko je mraz malce pojenjal, smo mentorji začeli pripravljati ekipe za tekmovanje v orientaciji (11. 5.) in tekmovanje za pionirje in pionirke (1. 6.), ki tradicionalno poteka na Uncu, prvo soboto v juniju. Na prvo tekmovanje se je pripravljalo pet ekip (pionirji, mladinke 1, 2 in 3 ter gasilske pripravnice), na drugo pa štiri (pionirji 1 in 2, pionirke 1 in zmanjšana ekipa pionirk). Trud je bil več kot poplačan, saj je mladina s tekmovanja v orientaciji prinesla dva srebrna pokala (mladinke 2 in gasilske pripravnice), enega bronastega (mladinke 3) in dve četrti mesti (mladinke 1, pionirji). Ponos v očeh predsednika društva Jožeta Drašlerja je bil več kot očiten. Kljub obilici dela je sam (z nekaj pomoči) pripravil štiri ekipe pionirjev in pionirk in se z njimi udeležil tekmovanja na Uncu. Tam so otroci pokazali vse svoje spretnosti in vrline ter se domov vrnili z enim zlatim (pionirji 1), dvema srebrnima (pionirke 1 in zmanjšana ekipa pionirk) in enim sedmim mestom (pionirji 2). V last pa smo spet dobili prehodni pokal, ki je z letošnjo zmago pionirjev prešel v trajno last našega društva. Tako zdaj na častnem mestu v vitrini stoji prav ta – največji in najlepši (predvsem po mnenju predsednika društva).

Junija se je odvijalo regijsko tekmovanje v orientaciji (15. 6.), na katero so se uvrstile tri ekipe (gasilske pripravnice, mladinke 2 in 3). Zaradi pomanjkanja športne sreče so se na državno tekmovanje uvrstile le gasilske pripravnice, ki so na regijskem tekmovanju dosegle 2. mesto. Štiri dni pozneje je v PGD Brezovica pri Borovnici potekala vaja GZ Vrhnika. Na vaji je sodelovalo več kot deset gasilskih društev iz GZ Vrhnika, ki so gasila "požar" na predelu, kjer vir vode ni dostopen, in ga kljub vsemu uspešno pogasila.

Avgusta smo, kot je že tradicionalno, priredili gasilsko veselico z ansamblom Nemir in predskupino Krimski lisjaki. Po besedah predsednika je veselica več kot uspela, saj smo kljub recesiji prodali ves srečelov (več kot 1.000 dobitkov) in hrano. Najvztrajnejši so na veselici pričakali jutranje žarke in se šele nato spomnili, da je čas, da se odpravijo v posteljo. Takoj po veselici smo začeli vaje za občinsko tekmovanje, ki je letos potekalo na Drenovem Griču in je bilo hkrati tekmovanje za pokal Drenovega Griča. Pri vajah so bile najbolj motivirane starejše gasilke, ki so letos prvič tekmovale. Pridno in vztrajno so vadile celo poletje, tudi v najhujši vročini, in s tem dodatno spodbujale vse preostale člane društva k vajam. Prav vsi menimo, da si več kot zaslužijo naziv "carice", ker to tudi so. Udeležile so se tekmovanja v Vojniku (24. 8.) in tam prvič nastopile na gasilskem tekmovanju. Pridobile so dragoceno izkušnjo in se tako spopadle s tremo, ki nastopi tik pred prihodom na tekmovalno progo. Občinskega tekmovanja (28. 9.) se je letos udeležilo rekordno število ekip iz našega društva – kar 11 (pionirji 1 in 2, pionirke 1 in 2, mladinke 1 in 2, mladinci, članice A in B, člani A in starejše gasilke), kar 9 ekip pa je domov prineslo pokale. Ti bodo dodatno okrasili vitrine, ki se sicer pod težo priznanj že kar šibijo. Izkupiček občinskega tekmovanja: trije zlati pokali (pionirji 2, pionirke 2 in mladinke 2), dva srebrna (pionirke 1, mladinke 1), štirje bronasti (pionirji 1, članice A in B, člani A) in dve peti mesti (mladinci, starejše gasilke). Pionirke 2 so domov odnesle tudi prehodni pokal Drenovega Griča, ki je sicer malce manjši kot pionirski z Unca, a zato nič manj vreden. Devet ekip se je nato vztrajno pripravljalo še na regijsko tekmovanje, ki je potekalo v Ložu (12. 10.). Zaradi pomanjkanja sreče sta se na žalost na državno tekmovanje uvrstili le dve ekipi, ki sta zasedli 1. in 2. mesto (pionirke 1 in 2). Vsi skupaj navijamo, da jim bo šlo drugo leto na državnem tekmovanju res vse kot po maslu.

V oktobru smo prvič pripravili dan odprtih vrat (19. 10.) in imeli redno vajo poveljstva Občine Borovnica na Dražici (31. 10.). Ob dnevu odprtih vrat so si lahko udeleženci ogledali prikaz maščobnega izbruha ter gasilskih vozil in opreme … in se posladkali s kostanjem. Na vaji poveljstva pa so gasilci reševali ponesrečenki iz stanovanjske hiše na Dražici. Vaja je pripomogla k boljši pripravljenosti naših gasilcev v primeru požara ali druge nesreče.

Zadnje tekmovanje, na katero smo letos odšli z gasilsko mladino, je bilo tekmovanje v gasilskem kvizu. Ekipa mladink (Sara, Eva in Leja) se je pridno učila in se v soboto, 9. novembra, udeležila tekmovanja v Logatcu. Ekipa je prestala "ognjeni krst" in se domov vrnila z novo izkušnjo in novim znanjem. Ob tej priložnosti naj se jim še enkrat zahvalim za sodelovanje in hkrati vabim nove člane, ki bi želeli sodelovati na tem tekmovanju.

Če povzamem; letos smo domov prinesli šest zlatih, osem srebrnih in pet bronastih pokalov. Poleg tega smo gasilski dom obogatili za dva prehodna pokala. Tako, zdaj prihajajo zimski meseci, a naše društvo ne bo počivalo. Vadili bomo za tekmovanje v SSV, se vsak petek srečevali na sestankih operative in kovali nove ideje, kako še popestriti dogajanje v naslednjem letu.

 

Na pomoč!
Karmen Pirnat

Oglejte si tudi