Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Delo občinske uprave in občinskega sveta v času epidemije

Izbruh novega koronavirusa in s tem povezani ukrepi za preprečitev širjenja okužbe so tudi naši občini omejili in otežili delovanje. Občinska uprava je delala nepretrgoma in v takih razmerah, s katerimi smo v čim večji meri omejili možnosti stikov in s tem širjenje koronavirusa. S strankami smo sodelovali preko telefona in e-pošte, pod posebnimi ukrepi smo sprejeli tudi stranke, ki so nujno potrebovale našo pomoč. Da ne bi prihajalo do zastojev pri izvedbi projektov, smo opravljali tudi najbolj nujne sestanke in oglede na terenu. V prvih tednih epidemije smo veliko energije vložili v organizacijo in izvedbo ukrepov za zaščito in pomoč občanom.

Običajnih sej občinskih svetov v teh razmerah ni mogoče izpeljati, ker pa je odločanje o nekaterih pomembnih zadevah nujno, smo se odločili, da nekatere nujne predpise za delovanje občine predlagamo v sprejmem na dopisni seji. Tako smo v mesecu  marcu in aprilu 2020 izpeljali dve dopisni seji. 

Na 2. dopisni seji so se svetniki seznanili s postopkom odkupa objekta »Jurček« za potrebe Knjižnice dr. Marije Borštnik Borovnica in sprejeli sklep, da je najvišja vrednost, ki jo lahko občina ponudi za objekt in pripadajoče parkirišče, 295.000 €. Lastnik objekta ima 3 mesece časa, da se odloči za sprejem ponudbe, v nasprotnem primeru se pooblašča občinsko upravo, da začne postopke za določitev nove lokacije. Obenem so potrdili spremembe Odloka o spremembi in dopolnitvi Odloka o ustanovitvi organa skupne občinske uprave »Medobčinski inšpektorat in redarstvo občin Vrhnika, Brezovica, Dobrova - Polhov gradec, Gorenja vas - Poljane, Žiri, Borovnica, Log - Dragomer, Horjul.« Svetniki so potrdili 50 % znižanje dveh najemnin za najem prostorov, katere ne bodo plačevali do prenehanja epidemije korona virusa. 

V mesecu aprilu so na 3. dopisni seji svetniki potrdili sklep, ki ga je župan izdal na pobudo civilne zaščite, in sicer, da se zaradi varnosti in preprečevanja širjenja korona virusa za obiskovalce zapre sotesko Pekel. Strinjali so se s povišanjem sredstev proračunske rezerve, ki so namenjena za financiranje izdatkov zaradi zagotavljanja preventivnih ukrepov in odprave posledic na območju Občine Borovnica ter nekaterih interventnih ukrepov za zajezitev širjenja epidemije nalezljive bolezni Covid-19 in sicer s 5.000 € na 20.000 €. Najemnikom občinskih poslovnih prostorov, ki jih zaradi zakonskih predpisov ne morejo uporabljati med epidemijo, je občina s soglasjem občinskega sveta odpisala najemnino za to obdobje.

Svetniki so potrdili tudi Letni program kulture v Občini Borovnica za leto 2020, Pravilnik o postopku in merilih za sofinanciranje letnega programa športa v občini Borovnica in Letni program športa v Občini Borovnica za leto 2020 in s tem omogočili pripravo ter objavo javnih razpisov in javnih pozivov za financiranje javnih kulturnih programov ter projektov in javnih razpisov za financiranje športnih dejavnosti.

Zahtevnejše odloke in predpise ter rebalans proračunu bodo občinski svetniki obravnavali predvidoma na junijski redni seji.

Občinska uprava

Oglejte si tudi