Logo MojaObčina.si
DANES
32°C
22°C
JUTRI
35°C
20°C
Oceni objavo

Čestitka ob dnevu državnosti

S sprejetjem Deklaracije o neodvisnosti Slovenije in Temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, so 25. junija 1991 vsi trije zbori takratne Skupščine Republike Slovenije postavili ustavno-pravne temelje za dokončno ločitev Republike Slovenije od Socialistične federativne republike Jugoslavije. Dan kasneje, 26. junija 1991,  je takratni Predsednik Predsedstva Republike Slovenije  Milan Kučan na slovesnosti na Trgu republike v Ljubljani razglasil rojstvo Slovenije kot samostojne države.
V trenutku razglasitve samostojnosti so bile za zasedbo mejnih prehodov z Avstrijo in Italijo že pripravljene tankovske enote Jugoslovanske ljudske armade, ki so na svoj pohod krenila takoj po razglasitvi. Pri tem poveljstvo JLA, srbsko politično vodstvo na čelu s Slobodanom Miloševičem, del zveznega predsedstva in zvezne vlade, ki so podpirali vojaško akcijo proti osamosvojitvi Slovenije, niso računali na hiter in odločen odpor pripadnikov slovenske teritorialne obrambe in policije ter podporo velike večina državljanov oboroženemu odporu tudi za ceno izgube lastnega premoženja in življenja.
Oboroženi odpor proti agresorju, katerega izredno pomemben del je bilo tudi zavzetje skladišča orožja in streliva v Podstrmcu, ki je našim oboroženim silam zagotovila prepotrebna sredstva za bojno delovanje, je postavil osnovo za kasnejša uspešna diplomatska prizadevanja, ki so v relativno kratkem času pripeljala do tega, da je postala Slovenija mednarodno priznana država in članica v Organizacije združenih narodov.
Pred kratkim smo v Sloveniji proslavili tudi 20. obletnico vstopa v Evropsko unijo. Ta je v trenutnih političnih razmerah najboljši garant za to, da se ob obujanju imperialnih teženj po spremembah meja v Evropi, te ohrani, s tem ohrani tudi suverenost in ozemeljska celovitost naše države. Zato smo tudi dolžni dati svoj prispevek k temu, da se prepreči nasilno spreminjanje meja, kot tudi prispevati k temu, da se zagotovi ozemeljsko suverenost narodom, ki jim je kršena pravica do lastne države.   

Župan Peter Črnilogar s sodelavci občinske uprave

 

 

Oglejte si tudi