Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Vse tri folklorne skupine na regijskem nivoju

Folklorna dejavnost v Borovnici dosega lepe, pa tudi zgodovinske uspehe. Vse tri folklorne skupine, torej Otroška folklorna skupina Coklarčki, Folklorna skupina Šumnik in Folklorna skupina Bistra, ki delujejo pod okriljem Kulturnega društva Borovnica, so po nastopih na območnih srečanjih Javnega sklada za kulturne dejavnosti dosegle regijski nivo in se tudi uvrstile na regijska srečanja.
Najmlajša folklorna skupina Coklarčki se je naprej predstavila v Vidmu v Dobrepolju, nato pa še v Velikih Laščah. Koreografijo »Moj klobuk« sta zasnovali Sara Košir in Katja Debevec, v njej pa so s štajerskimi plesi predstavili zgodbo o fantu, ki mu oče kupi klobuk in se z njim baha pred ostalimi otroki.

Ker Folklorna skupina Šumnik že skoraj dve leti uspešno sodeluje s Folklorno skupino Klas iz Horjula, sta se tudi letos predstavili združeni. Pod vodstvom mentorice in avtorice koreografije Marije Čipič Rehar so mladi plesalci na Vrhniki zaplesali »Med dvema stoloma«, kot je naslov celotnega spleta dolenjskih plesov. Idejo za zgodbo je dobila iz istoimenskega romana Josipa Jurčiča, saj je letos leto, posvečeno njemu. »Mlad študent se po končanem študiju vrne domov k svojemu ljubljenemu dekletu, ki ga potrpežljivo čaka. Ko zanj pokaže zanimanje tudi drugo dekle, se znajde razpet med dvema dekletoma. Novo dekle je bolj zanimivo in privlačno, ampak ni nujno, da bo njegova odločitev za drugo dekle prinesla srečo v dvoje. Sedenje med dvema stoloma je lahko nevarno, saj lahko ostanemo brez stola.« Avtorica glasbene priredbe je Eva Grmek.

Folklorna skupina Bistra pa se je pod vodstvom Tanje Drašler z razgibano koreografijo »Saj želiva isto si oba« v Cankarjevem domu na Vrhniki osredotočila na interpretacijo nekaj najbolj popularnih plesnih obrazcev Koroške. Izrazito plesna koreografija izziva plesalce, da se hitro odzivajo na spremembe iz počasnega v hitro, iz ležernega v poskočno, kar za plesalce v tej starostni skupini ni vedno najbolj samoumevno ali enostavno, so zapisali sami. Koreografija poudarja tudi moško in žensko energijo, slednja je živa in energična, za razliko od bolj umirjene, zadržane. Avtor glasbene priredbe je Klemen Bojanovič.

Redne vaje vseh treh skupin se tako obrestujejo, a nastopi na srečanjih Javnega sklada za kulturne dejavnosti še zdaleč niso njihova edina dejavnost. Nastopajo tudi na različnih občinskih in izvenobčinskih dogodkih, pripravljajo se na letne koncerte, nastopajo na Židanih marelah, ko slovensko plesno in kulturno dediščino v Ljubljani predstavljajo tujim gostom, pripravljajo pa tudi 2. mednarodni folklorni festival, ki bo v sklopu Praznika borovnic julija letos, mogoče se vidimo tudi na kakšni veselici. Skratka, ni, da ni.

Rok Mihevc

Oglejte si tudi