Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Prvi Mednarodni festival folklornih v Borovnici

Folklorna skupina Bistra je v okviru Dneva borovnic 2022 organizirala 1. Mednarodni festival folklornih v domačem kraju. Ideja, da bi folklorniki z ustreznim programom popestrili dogajanje na tem dogodku, je tlela že dlje časa.  Po kulturno bolj sušnih  dveh letih smo razmišljali, kakšen naj bo naš letošnji doprinos na borovniškem kulturnem prizorišču. Naproti sta nam prišli dve pomembni priložnosti: občina je bila pripravljena festival sofinancirati, organizator pa nam je odstopil oder in vso tehnično podporo za izpeljavo tako velike prireditve.

K sodelovanju smo povabili nekaj folklornih skupin s katerimi smo že sodelovali, z nekaterimi pa so se prve vezi ustvarile na festivalu. Skoraj vse so se z veseljem odzvale. V goste so prišli iz Ljubljane (plesalke indijskih plesov), Polhovega Gradca, Rakeka, Blok, Obreža in Ljubešćice.  V povorki smo se sprehodili od šole, mimo stebra do prizorišča in izvabljali nasmehe mimoidočih. 150 folklornikov  je sestavljalo pisano kačo, ki se je vila skozi Borovnico. Po otvoritvi Festivala Borovnic in Festivala folklore pa smo se dodobra naužili ljudskih plesov. Plesalo se je na indijsko glasbo, melodije harmonike, violine, trobente, basa, klarineta in tamburic. Tamburice so tokrat prišle iz Hrvaškega Zagorja. Spremljali so svojo folklorno skupino iz Ljubešćice in ta je tudi požela največ aplavza.

Po običaju si skupine na takem srečanju izmenjajo darila, mi pa smo  vse gostujoče skupine nagovorili, naj seboj prinesejo jedi, značilne za njihov kraj. Vsako jed smo na festivalu predstavili in obiskovalci so jih lahko med nastopi skupin tudi poskusili. S hvaležnostjo lahko rečemo, da so se gostje zelo potrudili. Obiskovalci so bili namreč zadovoljni tako z nastopi, kot tudi z okusi jedi, ki so jih plesalciprinesli seboj. Šahi tukra, besan ladu, povavca, Polhograjska pogača, Prleška Južina, Zagorski štrukli, orahnjača, borovničev štrudl, vinski štrukli je le nekaj jedi, ki so jih »hostese«  FS Bistra med dogajanjem postregle gledalcem.

Po zaključku folklornega dogajanja na odru še dolgo nismo šli domov, saj je bilo v nadaljevanju Dneva borovnic še zelo pestro. Glede na odziv gledalcev pa smo že kmalu po končanem 1. mednarodnem festivalu folklornih skupin odločili, da ob enaki podpori občine in organizatorja naslednje leto postane še tradicionalni.

Za Folklorno skupino Bistra, Liljana Kogovšek
Foto: Lilijana Kogovšek, Maja Okrožnik in Sebastjan Svete

Oglejte si tudi