Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

"Mami, še eno pesmico bi!"

Borovniško poletje je konec julija poleg modrih plodov narave postreglo tudi z ličnim literarnim delom, plodom nadobudne pesniške žilice Marjete Debevec in risarskega talenta Andreje Skubic, ki je namenjen, kot pove že naslov, staršem in njihovim otrokom.

"Slep je, kdor se s petjem ukvarja, Kranjec moj mu …" No, pa saj vemo, kako se ta zagrenjena Prešernova glosa nadaljuje. A to, kot kaže, Marjete Debevec, avtorice pesniške zbirke za otroke "Mami, še eno pesmico", nič kaj ne gane. Pesmi in prozo je začela pisati že v srednji šoli, kot mati štirih deklet pa to prav rada počne še danes. Številčna družina lahko seveda pesnici predstavlja oviro, lahko pa je tudi prednost, saj so, tako Marjeta, "pesmi za otroke specifične in vživeti se v ta svet zahteva kar nekaj energije. So zahtevne, ne tako preproste, kot bi si kdo mislil. Seveda je za to potreben navdih. Družinsko okolje je pač trenutno nagnjeno k temu, da me je pomagalo navdihniti." Tako so menda tudi otroške pesmice, zbrane v pričujoči pesniški zbirki, "nastale prav hitro, morda v roku pol leta ali pa še manj. Čisto po domače, na dopustu se mi je 'prilepila' druščina otrok v želji, da slišijo kakšno pravljico ali pesmico. In tako so nastajale ob obali, na sprehodu, zvečer na sladoledu … S takšno gručo malčkov, ki zahteva še eno in še eno pesmico, je bil dopust kar naporen." Naporno ali ne, pesmi so bile pred tiskom vendarle preizkušene na mlajši populaciji, ki zna biti menda neusmiljeno kritična, a jih je, vsaj tako kaže, Marjetina poezija kar očarala.

Da so pesmi v že tako kratkem času ugledale luč sveta, nosi zasluge naša občina, točneje župan Andrej Ocepek, ki je prevzel založniške skrbi. Marjeti pa je pomagal tudi pri iskanju risarke, ki bi zbirko obogatila z ilustracijami. "Pesniška zbirka za otroke brez ilustracij ni nič. Otrok gleda z očmi in njegova predstava je v sliki, ne v besedi. In če ni slike ali ta ni dovolj zanimiva, je vsekakor zaman ves trud, branje in čas, ki si ga vzameš za to," meni Marjeta, ki je svojo sodelavko našla v borovniški arhitektki Andreji Skubic. To smo sicer zadnja leta spoznavali bolj v vlogi avtorice projektov ureditve vaških trgov, kapelice, vodnjakov, gasilskega doma … zdaj pa se nam predstavlja tudi skozi privlačne ilustracije, ki jih je omenjena pesniška zbirka polna in so pravzaprav plod njenega navdiha ob prebiranju priloženih pesmi. Zbirko na 47 mehko vezanih straneh je mogoče kupiti v trgovini Kocka ali pri njenih avtoricah za ceno desetih evrov, nekaj pa se govori, da se ji utegne že kmalu pridružiti novela za najstnike.

 

Damjan Debevec

Oglejte si tudi