Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Pokol na Ljubljanskem barju

Na Pakem pri Borovnici je volčji trop z Menišije v noči s 5. na 6. oktober poklal petnajst ovc in jagenjčka. Pred slabim letom so na istem mestu istemu kmetovalcu volkovi že raztrgali pet ovc in jagnjet, pa za to od države še vedno ni dobil odškodnine.
Prah okrog »skrivnostnih« napadov na teličke v Zabočevem in na Dolu se še ni dobro polegel, že je borovniško javnost pretresla novica o strašnem pokolu kar petnajstih ovc in jagenjčka na Pakem pri Borovnici. Zveri so v noči s 5. na 6. oktober streljaj od najbližjih hiš preskočile električnega pastirja in zasejale smrt v ovčji čredi kmetovalca Marjana Kržiča s Pakega. Zora prihodnjega dne je razkrila strašen prizor. Od daleč je izgledalo, kot da je nekaj ovc iz številčne črede poleglo od utrujenosti. Šele pogled od blizu je razkril pregriznjen goltanec in nekaj zasušenih madežev krvi. Petnajst takšnih belih kep je ležalo vsepovprek na poležani travi. Napihnjena telesa so pričala, da je od napada preteklo že precej ur. Storilec, ki je za seboj pustil številne sledi, je bil nedvomno že daleč od kraja dogodka. Pravijo, da zmorejo volkovi v eni noči preteči tudi več kot sto kilometrov. Nazaj jih ne bo vsaj eno leto. Morda. Od njihovega zadnjega obiska na tem koncu je minilo skoraj leto dni. Oktobra lani so na pašniku, zgolj nekaj sto metrov proč, istemu lastniku že poklali pet ovc in jagnjet. A preživele, pretresene pripadnice črede o tem niso razmišljale. Takoj ko jim je gospodar odprl ogrado, so jo brez prigovarjanja ubrale proti domačiji. Le jagenjčka, ki sta zaman rotila svojo umorjeno mati, naj ju nahrani, sta še vztrajala zadaj. In šele pri izpraznjeni ogradi se je ugotovilo, da eden od jagenjčkov manjka. Od njega je ostala zgolj nožica. Z njim si je volčji trop potešil potrebo po hrani. Ostalih ovc se po uboju niso pritaknili. »Volk je ubijalec,« so me iz spomina kljuvale besede lovskega čuvaja Ivana Dragarja … Po natančnem pregledu črede je Kržič žalostno ugotovil, da bo vsaj še eno ovco zaradi poškodb in zavračanja hrane potrebno uspavati.

Odziv ministrstva za okolje in prostor, ki je pristojno za izplačilo odškodnin v tovrstnih primerih, je bil kot odmev preteklih mesecev – denar smo zagotovili, odškodnine bodo izplačane v kratkem. S katere proračunske postavke, v kakšni višini in koliko dni, tednov ali mesecev pomeni »v kratkem«? Tega ne pojasnijo. Znajo pa zato hitro poočitati kmetom, da si še vedno niso priskrbeli visokih zaščitnih ograj, ovčarjev ali druge opreme, ki bi njihove črede zaščitila pred divjimi zvermi. Ko državljan ne zmore krotiti podivjanega psa in ta povzroči škodo sosedu, je odgovornost jasna, ko pa država ne zmore krotiti svojih »ljubljenčkov«, tedaj naj bi odgovornost za to nosil oškodovanec … Ali drugače povedano, država bo še naprej ščitila volka, krvavi davek za to pa bo plačeval kmet. Nezadovoljstvo med domačini raste, prav tako v lovskih vrstah, kjer morajo požirati tudi neupravičene očitke o neukrepanju. Janez Debevec je po lanskem pokolu ovc v Zabočevu ovčerejo opustil, kako dolgo bo v takšnih razmerah vztrajal Kržič?

 

Damjan Debevec, foto: DD, IT

Oglejte si tudi