Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Gradnja sodobnega parkirišča pri železniški postaji

S sprejetjem sklepa o začetku javnega naročila za izvedbo projekta je na začetku septembra Občina Borovnica izpolnila še zadnji pogoj za podpis pogodbe za sofinanciranje gradnje parkirišča pri železniški postaji Borovnica. 11. 9. 2018 smo tako s strani pristojnega ministra Petra Gašperšiča podpisano pogodbo prejeli v podpis.  

Zakaj je novo parkirišče sploh potrebno?

Iz naše občine se veliko občanov vozi na delo ali izobraževanje v Ljubljano z vlakom, predvsem zato ker je za tiste, ki jim je cilj potovanja širši center Ljubljane, to najhitrejši in udoben način potovanja. Zaradi prirasta prebivalstva na eni ter vse bolj restriktivne parkirne politike Mestne občine Ljubljana na drugi strani, se je število potnikov v zadnjih petih letih povečalo za petino. Nadaljevanja politike omejevanja motornega prometa v mestu Ljubljana, posodobitve železniške proge in novih garnitur potniških vlakov pa bodo predvidoma privedli do tega, da se bosta število in delež tistih, ki se v Ljubljano vozijo z vlakom, še povečala. Sedanje parkirišče pri železniški postaji po velikosti sicer še zadošča, a nima ustreznega statusa, ki bi tudi omogočal, da ga upravlja in vzdržuje občina, njegova neurejena podoba pa na obiskovalce kraja ne naredi pozitivnega vtisa. Za zadostitev prihodnjih potreb po ustreznem številu parkirnih mest, zagotavljanju parkirnih površin za invalide in javnih polnilnih postaj za električna vozila, prav tako pa tudi za sodobno ureditev in videz javnih parkirnih površin in celotnega območja okoli železniške postaje, se je bilo nujno lotiti projekta, ki bo odgovoril na vse te izzive.

 

Osnovni pogoji in postopek za pridobitev nepovratnih sredstev EU in RS

Na osnovi prenosa lastninske pravice za del zemljišč pri železniški progi, ki so bila pod režimom Javne železniške infrastrukture in so z njimi upravljale SŽ, z države na občino ter sprejete Celostne prometne strategije je občina Borovnica sredi letošnjega marca oddala vlogo za sofinanciranje izgradnje sodobnega parkirišča in kolesarnice pri železniški postaji Borovnica na konec leta 2017 objavljen razpis Ministrstva za infrastrukturo za sofinanciranje gradnje parkirišč Parkiraj in presedi (P+R) iz proračunskih sredstev RS ter kohezijskih sredstev za spodbujanje trajnostne mobilnosti, s katerimi upravlja RS. Na začetku julija smo prejeli zahtevek za dopolnitev vloge in jo pravočasno in popolno dopolnili. Sredi septembra je na tej osnovi župan z Ministrstvom za infrastrukturo podpisal pogodbo o sofinanciranju gradnje omenjenega parkirišča v višini 250.000 evrov.

 

Kje in kakšno bo novo parkirišče ter kdaj bo zgrajeno?

Parkirišče, ki ga bodo lahko uporabniki storitev potniškega prevoza SŽ uporabljali brezplačno, bo zgrajeno na 6500 m2 velikem, po ocenah okoli 150.000 evrov vrednem zemljišču med Borovniščico in sedanjimi površinami za parkiranje vozil na Mejačevi cesti pri železniški postaji Borovnica. Na njem bo 99 parkirnih mest za osebne avtomobile,  od tega 4 za invalidne osebe. Že na začetku bo ustrezno število mest opremljenih s polnilnimi postajami za električna vozila, katerih število se bo povečevalo ob naraščanju števila električnih avtomobilov v občini. Na parkirišču bodo tudi eno parkirno mesto za avtobuse ter dve pokriti parkirišči za skupaj 50 koles s stojali, ki omogočajo varno zaklepanje. S projektno nalogo ocenjena vrednost parkirišča je slabih 340.000 evrov, od tega je 312.500 upravičenih stroškov in za to jih bo 250.000 evrov, kar je maksimalen možni znesek za sofinanciranje takih tipov parkirišč v okviru omenjenega razpisa ministrstva, mogoče dobiti iz kohezijskih sredstev EU in državnega proračuna.  
Parkirišče mora biti zgrajeno do konca septembra 2019, vsi postopki pa zaključeni do konca prihodnjega leta. Občina Borovnica z javnim naročilom že išče izvajalca za gradnjo parkirišča. Če ne bo zapletov pri ponudbah in pritožb na izbor ponudnika in če bo to omogočalo vreme, bodo zemeljska dela končana že do konca leta, parkirišče pa naj bi bilo zgrajeno do konca junija 2019.  

Na koncu se zahvaljujemo vsem v postopke vpletenim uslužbencem holdinga SŽ, pristojnim uradnikom na ministrstvih za infrastrukturo in gospodarstvo ter Družbi RS za investicije, še posebej pa donedavnemu državnemu sekretarju g. Juretu Lebnu in našemu sokrajanu Pavlu Zalokarju za podporo in trud, da so bili pravočasno izpeljani zahtevni in včasih različno interpretirani postopki za izpolnjevanje vseh pogojev za uspešno kandidiranje za sofinanciranje operacije. Nekajkrat je šlo, kot se temu reče, za mišjo dlako.

Kogar zanimajo informacije o številnih predhodnih dejavnostih, ki so omogočile uspešno prijavo na omenjeni razpis, se o tem lahko pozanima na: http://www.borovnica.si/novice/6512/#more-6512.


Občinska uprava

 

Oglejte si tudi