JUTRI
25°C
13°C
TOR.
22°C
15°C
Oceni objavo

Gradbena sezona na vrhuncu tudi v Borovnici

Že od začetka vročega poletja smo lahko najprej ob regionalni, sedaj pa tudi na Zalarjevi cesti opazovali delavce podjetja GVO, ki so tudi ob najhujši vročini polagali kabelsko kanalizacijo. Za investitorja, Telekom Slovenije, omenjeno podjetje gradi kabelsko povezavo od Vrhnike preko Borovnice in Zabočevega do Rakitne, s katero bo tudi večjemu delu tistega dela občine, ki še ni imelo hitrega optičnega širokopasovnega omrežja, omogočen dostop do le tega.

Po neuradnih informacijah bodo do konca poletja končali z razpredanjem kabelske mreže v Borovnici, nadaljevali z gradnjo glavnega kablovoda proti Rakitni ob cesti, prihodnje leto pa naj bi nadaljevali tudi proti gasilskemu domu Brezovica, kjer se bo gradnja končala, ter z omrežjem povezali tudi vsa naselja oz. večino stanovanjskih hiš, ki niso ob glavnem vodu (Jele, Dražica, Ohonica, Pristava), pri čemer bo do bolj oddaljenih zaselkov in posameznih hiš povezava potekala po zraku.

Občino kličejo številni občani, ki jih za nima, ali bo ta možnost zdaj končno na voljo tudi njim. Vsem svetujemo, da se neposredno obrnejo na investitorja ter v Telekomovih centrih v Ljubljani ali na Vrhniki (01 234 10 00) preverijo, kako je s tem. Omrežja namreč ne gradi občina, ampak investitorju zgolj zagotavlja služnost na občinskih zemljiščih. Na nekaterih delih občine imajo koncesijo za izgradnjo drugi ponudniki, v manjšem delu občine pa potencialna gostota odjema ne upravičuje gradnje. Po tem ko bo komercialni interes za gradnjo optičnega omrežja v občini izčrpan, bo na podlagi lani sprejetega Načrta razvoja odprtega širokopasovnega omrežja elektronskih komunikacij naslednje generacije v občini Borovnica mogoče s pomočjo države zagotoviti »hitri internet« tudi drugim. Kdaj in kako nam zaenkrat še ni znano, čeprav so bile lokacije identificirane že v omenjenem načrtu.

Na začetku julija se je v Borovnici ob Mejačevi cesti začela gradnja trgovskega centra SPAR. Center bo predvidoma zgrajen do konca oktobra, ko naj bi bila končana še neka druga gradnja v njegovi neposredni bližini. Pri železniški postaji Borovnica je JP KPV začelo z gradnjo parkirišča P + R (parkiraj in se pelji). Na začetku avgusta bo dokončana gradnja sanitarne kanalizacije, kablovoda za optiko in javno razsvetljavo ter nova asfaltna prevleka na Švigljevi ulici. Kot kaže, bo Borovnica do konca leta naredila pomemben korak do sodobnega, urbanega, urejenega in opremljenega ter s svetom dobro povezanega naselja. Človek bi si mislil, da bodo jeseni občinske volitve.

Oglejte si tudi