Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
0°C
JUTRI
14°C
-2°C
Oceni objavo

V naslednjih dneh dovoljena uporaba pirotehnike, a bodimo previdni

Praznični december nam poleg radosti prinaša tudi kakšno nevšečnost. Da bi bilo teh čim manj, je pri uporabi pirotehničnih izdelkov potrebna dodatna pazljivost, premišljenost in pravilna uporaba le teh.

Zakon dovoljuje uporabo pirotehničnih izdelkov z manjšim učinkom med 26. decembrom in 1. januarjem. Ognjemetne izdelke, ki sodijo v prvo kategorijo ter katerih glavnih učinek je pok je dovoljeno prodajati fizičnim osebam od 19. do 31. decembra.  Mladoletnikom do 14. oziroma do 16. leta je dovoljeno uporaba pirotehničnih izdelkov ob prisotnosti in nadzorstvom staršev oziroma skrbnikov.

Upoštevati je potrebno tudi, da izdelkov ni dovoljeno uporabljati v strnjenih stanovanjskih naseljih, v zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah na katerih potekajo javni shodi ter prireditve. Globe za kršitev znašajo od 400 do 1.200 evrov.

Čeprav se stanje poškodb vsako leto zmanjšuje, nobena previdnost ni odveč. S skupnimi prizadevanji in opozarjanji se lahko izognemo marsikateri nevšečnosti in poskrbimo, da bomo v novo leto stopili z nasmehom na obrazu.

Oglejte si tudi