Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Vikend tradicije in kulinarike

Za nami je odličen vikend, ki je na dveh prireditvah gostil več kot 8000 obiskovalcev v dveh dneh!
Za nami je prekrasen vikend dobrih okusov, zabave, veselja in ne boste verjeli, lepega vremena. V soboto se je v Bohinjski Bistrici odvil drugi Praznik sira in vina. V Dvorani Danica se nam je pridružilo kar deset bohinjskih sirarjev, ki so ponujali različne vrste sira in mlečnih izdelkov. Mohant, sirarska skuta, tlačena skuta, trapist, planšarski sir, bohinjski sir, maslo, jogurt, sir za žar – vse to so lahko naši obiskovalci okusili.

Letos smo povabili v goste tudi dve sirarni, ki nista iz Bohinja. Sirarna Žgajner iz Postojne in Sirarna Pustotnik iz Poljanske doline sta popestrili odlično lokalno ponudbo. Med sirarje smo povabili tudi vinarje, saj menimo, da sta sir in vino zmagovalna kombinacija. Predstavilo se je osem vrhunskih slovenskih vinarjev.

Za piko na i so poskrbeli gostinci, ki so pripravili odlične in predvsem zanimive jedi, ki so vsebovale sir in ostale mlečne izdelke. Tako so naši gostje lahko poskušali bohinjsko napolitanko s sirom, klobaso s sirom, sirovo liziko, piškotke z mohantom, čokolado s sirom in ostale odlične jedi. Od 18. ure dalje smo imeli zabavo na Veseljakovem pikniku in dvorana se je razživela. Na prireditvi smo gostili skorajda 2000 obiskovalcev, med njimi tudi večje število tujcev, ki so predvsem v dnevnem programu uživali v degustacijah sira in vina.

 

Le nekaj ur po zaključku Praznika sira in vina smo odprli vrata že 59. Kravjega bala. Tudi letos smo imeli dva vrhunca. Prvi je bil sprevod planšarjev, majeric in majerjev, pastirjev in živine, ki so jo prignali s planin Suha, Konjska dolina, Velo polje in Zajamniki. Drugi vrhunec pa je bila podelitev zvoncev za najboljše cike letošnjega Kravjega bala. Ocenjevalo se je njihovo elegantno hojo po ocenjevalnem krogu, prikupno majhno glavo, lepe noge in prijazen karakter. Častne zvonce smo podelili štirim najlepšim predstavnicam avtohtone bohinjske pasme bohinjska cika.

Cike nekoč niso bile cenjene krave, saj je zanje značilno, da so nekoliko manjše in šibkejše krave, ki ne dajo veliko mleka. »A to mleko je zelo kakovostno. Če je krava majhna, še ne pomeni, da je slaba,« je zatrdil strokovnjak Rafko Rokavec.

Na splošno je Kravji bal pomemben za  ohranjanje tradicije, čaščenje planšarjev in sirarskih planin, pomemben pe je tudi za podaljševanje turistične sezone. Letošnji Kravji bal je bil v znamenju dvodnevnega programa in prošenj za lepo vreme. Bili smo uslišani in tako je prireditev v Bohinj privabila približno 6500 obiskovalcev, ki so uživali v pestrem programu in sončnem vremenu.

Ves dan nas je zabaval Alfi Nipič z njegovimi muzikanti. Nastopali so folklorniki KD Bohinj, KUD Triglav Srednja Vas in glasbeniki Godbe Bohinj, Brkinske godbe 2000, citrar ter mažuretke s Povirja, obiskovalce pa so navdušila tudi dekleta Plesne skupine Tince. Na prireditvi je bilo veliko dobre hrane in zanimivi izdelki iz celotne Slovenije. 

Naslednje leto pa nas čaka velika obletnica, 60. Kravji bal, kamor vas že sedaj prisrčno vabimo, saj pripravljamo veliko presenečenj ob visokem jubileju.

Oglejte si tudi