Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
4°C
JUTRI
10°C
4°C
Oceni objavo

Pravica do znižanega plačila vrtca

V skladu z Zakonom o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev (ZUPJS) morajo starši otrok, ki se bodo 1. septembra 2014 prvič vključili v vrtec, na centru za socialno delo vložiti vlogo za uveljavljanje pravic iz javnih sredstev en mesec pred vstopom otroka v vrtec.
Na podlagi vloge CSD razvrsti starše in s tem družine v plačilne razrede za plačilo programa vrtca, v katerega bo otrok vključen. Občani občine Bohinj morajo vlogo za znižano plačilo vrtca poslati Centru za socialno delo Radovljica.

 

Starši, katerih otroci so v iztekajočem šolskem letu že vključeni v vrtec, morajo vlogo centru za socialno delo poslati v decembru, kajti odločba o znižanem plačilu vrtca velja za eno koledarsko leto in ne za eno šolsko leto.

 

S 1. septembrom 2014 stopi v veljavo tudi sprememba zakona, ki določa, da lahko CSD v izjemnih primerih pri določitvi znižanja plačila vrtca, poleg podatkov iz uradnih evidenc, dohodka in premoženja, ter drugih pogojev, ki jih določajo predpisi, upošteva tudi druga dejstva in okoliščine, ki odražajo dejanski socialni in materialni položaj družine.

 

Tako se lahko kot izjemne primere upošteva tudi sprememba zaposlitve oziroma posledično zaradi spremembe zaposlitve bistvena sprememba višine dohodka družine, ki vpliva na višino pravice iz javnih sredstev. Ta lahko nastane ob izgubi zaposlitve ali kadar se sklene pogodba o zaposlitvi, na podlagi katere se plačilo za opravljeno delo zniža,  ali zaradi zaposlitve za krajši delovni čas ter v drugih primerih, v katerih pride do spremembe višine dohodka družine.

 

Ne glede na navedeno, pa imajo centri za socialno delo diskrecijsko pravico in polje proste presoje pri odločanju ali bodo spremembo višine dohodka družine upoštevali kot izjemen primer. Pri tem naj opozorimo, da se lahko takšna okoliščina upošteva zgolj, kadar jo stranka v vlogi izrecno navede.

 

Na podlagi ZUPJS pa se lahko ponovno odloči tudi o že priznani pravici do znižanega plačila za program vrtca, na podlagi sprememb premoženja v družini, ki bi nastale po 1. septembru 2014. To velja tudi za starše, katerih otroci so vključeni v vrtec že v iztekajočem se šolskem letu. Vendar bo v vseh primerih odločba veljala le do konca decembra 2014, torej bo potrebno v decembru vlogo ponovno oddati, da bo CSD izdal odločbo o znižanem plačilu vrtca za leto 2015.

Oglejte si tudi