Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
4°C
PON.
25°C
2°C
Oceni objavo

Poletni tabor na Debelem Rtiču

Zadnji teden v avgustu je Center za socialno delo Radovljica v okviru preventivnega programa »Dnevni center« ponovno organiziral poletni tabor na morju za otroke in mladostnike, ki živijo v rejniških družinah, so uporabniki Kriznega centra Kresnička v Lescah ali izhajajo iz socialno šibkejših družin.

Letošnjega tabora se je udeležilo 24 otrok s spremljevalci, ki so strokovni delavci in sodelavci CSD Radovljica ter prostovoljci.

 

Tokrat smo z otroki odjadrali v letoviški center na Debeli Rtič. Na prijetni, mirni lokaciji, obdani s prečudovitimi iglastimi drevesi in mediteranskim rastjem smo poiskali svoj prostor v veveričjem domku, ki nam je nudil prenočišče in prostor za aktivno preživljanje prostega časa.

 

Doma, na Gorenjskem, smo še prepevali pesem »Kili kili kili jaka zaka«, da bi dež namočil žejno zemljo, ko pa smo prispeli v letoviški kraj, smo si želeli le sonca, morja in zabave. Pregnali smo tedensko napoved padavin in se imeli naravnost čudovito. Dež smo odgnali že prvi dan in prijetno sonce nas je božalo vseh naslednji pet dni letovanja.

 

Nekateri otroci in njihovi spremljevalci smo se poznali že od preteklega tabora, nekateri pa smo se spoznali to leto. Z jogo smeha in spoznavnim večerom smo se nasmejali do solz. Skakanje, tleskanje, ploskanje, poplesavanje in smeh veselja.

 

Pester program na taboru je otrokom nudil možnost ustvarjanja, udejstvovanja in sodelovanja na različnih področjih. Zagotovil je aktivno preživljanje počitnic. Otroci in mladostniki na taboru so se družili med seboj, sklepali nova in utrjevali stara poznanstva, se učili povezovanja, sodelovanja,  medsebojnega dogovarjanja in reševanja konfliktov, sprejemanje drug drugega in odkrivanja lepih stvari v drug drugem. Nekateri otroci so izboljšali svojo plavalno tehniko, spet drugi izgubili strah pred vodo in se učili plavanja.

 

Vsako jutro smo začeli s telovadbo in razmigali telo ter se prebudili na zabaven način in z zanimivimi igrami. Sledil je zajtrk, skupni pogovor z otroci, tematske delavnice (med njimi tudi najbolj priljubljena – izdelovanje lovilcev sanj) in dopoldansko kopanje. Opoldne so nam pripravili okusno kosilo, sledil pa je počitek. Nekateri so ga izkoristili za spanje, drugi za pogovor, spet tretji za partijo igre s kartami.

 

V popoldanskem času so bile za skupine ponovno pripravljene tematske delavnice in najbolj zaželeno – plaža, plavanje, čofotanje in skakanje v vodo. Ko so nam trebuščki zakrulili smo hitro odpeketali na večerjo in se podkrepili še zadnjič v dnevu. Lačni nismo bili, saj smo na plaži vsak dan grizljali dopoldansko in popoldansko malico.

 

Zvečer pa smo se umili in pripravili na zanimive tematske večere; večerni ples, igrice, filmski večer ... Sredi tedna nas je obiskal celo Kralj Afrike Riki Tiki, ki nam je prikazal prečudovit, nam nepoznani, svet, kje domujejo žirafe in levi in kjer vsak večer odmevajo zvoki bobnov. Tudi mi smo se preizkusili v bobnanju in afriškem plesu, izbrali pa smo celo novega kralja in kraljico afriškega tabora.

 

Ves teden smo se pripravljali na zaključni večer, ko so nas obiskali posebni gostje. Razdeljeni smo bili v tri skupine in vsaka skupina je ustvarjala svojo tematsko zgodbo in predstavo. Indijanci, graščaki, gusarji. Koliko smeha, novega odkrivanja in zabave! Prelevili smo se v prave igralce, dramaturge, kostumografe, režiserje in ustvarjalce. Ustvarili smo prave mojstrovine in pripravili pravo mojstrsko predstavo.

 

Zadnji večer smo prejeli pohvale za naše dosežke, odkrili svoje skrite prijatelje, ki so nam ves čas pripravljali presenečenja, se pozabavali, nasmejali in še zadnjič skočili v posteljo veveričinega doma. Prihodnje jutro smo že mahali morju in si želeli ponovnega obiska tabora in morja v prihodnjem letu.

 

Zaključne ocene udeležencev so pokazale, da so otroci uživali, se počutili dobro, nekaj njih je sicer imelo nekaj domotožja, ki pa smo ga pregnali s pogovori in pestrim dogajanjem. Otroci si želijo ponovne udeležbe na taboru, najbolj všeč pa jim je bilo preživljanje trenutkov na plaži.

 

Zahvaljujemo se vsem donatorjem, ki so nam s svojimi finančnimi in materialnimi sredstvi omogočili pripravo in realizacijo tabora.

 

 

Nina Žvegelj, CSD Radovljica

Oglejte si tudi