Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
6°C
PON.
22°C
8°C
Oceni objavo

Županov kotiček

Svet Javnega zavoda Triglavski narodni park je na svoji redni seji obravnaval Upravljavski načrt Triglavskega narodnega parka. Nameravali so ga sprejeti, vendar tega zaradi posredovanja Občine Bohinj niso naredili.

Spoštovane Bohinjke in cenjeni Bohinjci!

 

Gre za temeljni akt, ki določa režime in tudi življenje v Triglavskem narodnem parku. Na forumih zainteresirane javnosti, ki so potekali tudi v naši občini in vseh ostalih parkovnih občinah so ljudje podali prek 500 pripomb k osnutku Upravljavskega načrta. Pripravljalec JZ TNP 80 odstotkov teh pripomb pri nadaljni pripravi Upravljavskega načrta ni upošteval, ker naj ne bi bile skladne z veljavnim zakonom o Triglavskem narodnem parku.

 

Zelo smo ogorčeni, ker je Svet nameraval ta za življenje ljudi v parku odločilen dokument sprejeti in ga poslati v nadaljno obravnavo in sprejem Vladi RS. Zato smo zahtevali ponovne javne obravnave in razgrnitev predloga Upravljavskega načrta, da bodo ljudje imeli vsaj možnost vpogleda v pripravljeni dokument. Zahtevali smo tudi obravnave na sejah Občinskih svetov parkovnih občin. Ali bodo naše zahteve upoštevane, zaenkrat še ni jasno.

 

Nasprotujemo sprejetju Upravljavskega načrta v trenutni obliki in s trenutno vsebino. Želimo pa tudi dopolniti oziroma spremeniti Zakon o Triglavskem narodnem parku, k čemur nas zavezuje izid glasovanja na zborih občanov. Takrat se je 92 odstotkov prisotnih občanov odločilo, da želijo, da se zakon odpre, dopolni in spremeni.

 

Pozvali smo tudi vse ostale parkovne občine, da skupaj zavzamemo enotno stališče. Dogovarjamo se tudi na nivoju Državnega sveta, da bi to politično telo vložilo spremembo in dopolnitev Zakona o TNP. Uspeli smo se dogovoriti tudi za sestanek z ministrico za okolje in prostor Ireno Majcen. Dogovarjamo se za sestanek na odboru DZ za infrastrukturo, okolje in prostor, kjer bomo naše zadržke in zahteve tudi predstavili.

 

Skratka vztrajamo, da je potrebno zakon odpreti in ga novelirati, kajti, kljub temu da je zakon takorekoč nov, se ponovno izkazuje kot neživljenjski in ovira kakršen koli razvoj v kraju. V zavarovano območje sicer ne želimo drastično posegati, ampak bi radi le ponovno vzpostavili turistično destinacijo Bohinj, ki pa seveda obsega tudi smučišče Vogel, Bohinjsko jezero in vasi, ki ležijo v parku. Te dele želimo iz parkovnega območja izločiti, hkrati pa predlagamo razširitev parka na neposeljena območja, ki imajo elemente parka.

 

Upamo, da bodo naša prizadevanja za vzpostavitev normalnega, z ostalimi državljani enakovrednega in enakopravnega življenja uspešna. O poteku dogodkov v zvezi s tem pa vas bomo obveščali prek medijev, predvsem prek našega občinskega glasila Bohinjske novice.

 

S spoštovanjem!

Župan Franc Kramar, univ. dipl. ing. les.

 

Oglejte si tudi