Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
14°C
0°C
Oceni objavo

Župan poslal Bratuškovi pobudo za ZOI v Sloveniji

Župan Franc Kramar je v zadnjem tednu novembra ponovno pisal predsednici vlade Alenki Bratušek. Tokrat ji je v pismu na kratko predstavil zamisel in pobudo o organizaciji zimskih olimpijskih iger leta 2022 v Sloveniji.

Organizacija zimskih OI je eden možnih slovenskih projektov v prihodnosti. Zaveda se, da je skepticizem glede sposobnosti naše države za organizacijo takega velikega dogodka upravičen. Hkrati pa je prepričan, da je »slovenski narod do sedaj že neštetokrat dokazal svojo veličino in hotenje po velikih stvareh, med drugim tudi leta 1991 z ustanovitvijo lastne države, ki je bila po naši oceni za nekatere še leto ali dve pred nastankom utopija.«

 

Danes potrebuje naša država nov zagon z novimi projekti povezovanja, pravi župan Kramar v svojem pismu. »Eden takih projektov bi vsekakor bila organizacija zimskih olimpijskih iger,« je prepričan Kramar. Zato se je ponovno obrnil na predsednico vlade za pomoč na poti k uresničitvi te ideje.

 

Prvi korak k temu je, da se naredijo strokovna študija o izvedljivosti projekta zimskih OI, marketinška analiza in analiza javnega mnenja. Z njimi bi ugotovili, ali je Slovenija sposobna organizirati olimpijske igre leta 2022. »Vse te analize smo že pripravili skupaj z Raziskovalnim centrom Ekonomske fakultete. Oblikovali smo dispozicijo, ki bi jo vam ali vašemu ministru želeli osebno predstaviti,« piše župan in nadaljuje. »Rezultati izdelanih analiz so dali odgovor na številna vprašanja, ki se porajajo, in ovrgli skepticizem o tem, ali je Slovenija sposobna organizirati tako veliko tekmovanje. Vse študije so uporabne tudi širše in so lahko podlaga za nacionalni program športa, nacionalne programe na drugih področjih, strategije razvoja države in občin itd. Vsekakor gre za interdisciplinarne študije, ki so pogoj za strateške odločitve. Ob tem je potrebno poudariti, da pomeni organizacija ZOI 2022 za državo predvsem razvojni projekt.«

 

Župan je prepričan, da projekt v sebi nosi povezovalne elemente, ki bi zopet združili vse Slovenke in Slovence. »Predvsem pa bi ob uspehu Slovenija doživela razvojni ciklus, ki bi dvignil standard državljanov na raven Evrope,« je še prepričan Kramar. Bratuškovo je prosil, da mu »kot izredno dostopna predsednica vlade, ki sprejema tudi drugače misleče ljudi,« pomaga poiskati podporo v državi, ki je v preteklem obdobju ni bilo.

 

»Zavedam se, da smo ljudje z vizijami velikokrat predmet posmeha ali nasprotovanja. Tudi vi osebno ste na svoji poti doživljali in gotovo še doživljate podobna nasprotovanja. Verjamem, da ste verjeli v svojo vizijo tako kot verjamemo tudi mi v našo. Pri tem nam glede na prehojeno pot manjka še vaša podpora, zato upam, da nam boste pomagali in da nam bo skupaj uspel velik projekt, ki ga po naši oceni Slovenija potrebuje,« je na koncu pisma zapisal župan.

Oglejte si tudi