Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
4°C
JUTRI
10°C
4°C
Oceni objavo

Pomoč na domu

Dandanes se človeku zgodi situacija, ko ne zmore več skrbeti zase oz. tudi družina ali svojci kljub vsej dobri volji in želji ne zmorejo več poskrbeti za onemoglega starša ali sorodnika. Tako hitro lahko pride do stiske, ko ne vemo, kako bi se znašli ali poiskali pomoč.

Prva misel na dom za starejše je lahko zelo otežujoča in takoj težko sprejemljiva, velikokrat povezana tudi s strahovi in očitki. Kot zelo dobra praksa se je uveljavila pomoč na domu, kjer onemogel človek lahko ostane še v domačem okolju, seveda v kolikor možnosti to dopuščajo.

 

Zavod sv. Martina v sodelovanju z Občino Bohinj že peto leto izvaja pomoč na domu. Prejemniki naše pomoči so večinoma stari ljudje z različnimi težavami, tudi nepokretni, težko pokretni, dementni in umirajoči. Pomoč lahko pridobijo tudi mlajše invalidne ali pa bolne osebe ter družine s hudo bolnim otrokom ali otrokom s težko motnjo v telesnem ali težko in najtežjo motnjo v duševnem razvoju.

 

Vodja pomoči na domu je socialna delavka Alenka Zorč, ki je dosegljiva na tel. št. 04 577 84 15.

Pomoč na domu izvajajo tri socialne oskrbovalke, ki opravijo pomoč, za katero se z uporabniki vnaprej dogovorimo. Pomoč na domu izvajamo vsak dan. Ob sobotah, nedeljah in praznikih organiziramo dežurstva za opravljanje pomoči pri temeljnih dnevnih opravilih.

 

Postopek uvedbe pomoči na domu poteka tako, da se ob prvem razgovoru z Alenko Zorč dogovorite za termin obiska na domu, kjer se s svojci dogovori obseg potrebne pomoči. Z uporabniki se sklene pisni dogovor o pomoči na domu. Pomoč na domu je subvencionirana s strani Občine Bohinj. Uporabnik plača znižano ceno ure, ki znaša na: delovni dan 6,01€/uro, na nedeljo 8,41€/uro in na praznik 9,01€/uro.

V kolikor uporabnik ne zmore plačati tudi navedene cene pomoči, lahko pridobi odločbo centra za socialno delo o oprostitvi plačila, kar pomeni, da to ceno potem v celoti plača občina.

 

Kot so različne težave v jeseni življenja, so različna tudi področja našega dela. Socialne oskrbovalke delovni dan običajno pričenjajo ob sedmi uri, včasih kakšno uro prej ali pozneje, odvisno od števila in potreb ljudi, razdalje med njimi in vremenskih razmer. Najprej so na vrsti ljudje, ki potrebujejo pomoč pri temeljnih dnevnih opravilih, kamor sodijo pomoč pri oblačenju in slačenju, umivanju, vstajanju iz postelje, hranjenju, nadzor pri jemanju zdravil ipd.

 

Sledijo tisti, ki jim pomagamo pri kopanju ali pri gospodinjskih opravilih, kot so pripravljanje ali prinašanje kosila, pomivanje posode, osnovno čiščenje prostora z odnašanjem smeti, postiljanje postelje in čiščenje spalnega prostora. Po potrebi nudimo spremstvo pri opravkih, kot je npr. obisk zdravnika, specialista, spremstvo na pošto, banko.

 

Z družabništvom preprečujemo osamljenost, odtujenost, strahove in razblinjamo predsodke. Kadar je potrebno, informiramo ostale službe o stanju in potrebah upravičenca. Največkrat sta to patronažna služba ali osebni zdravnik.

 

Opravljamo tudi pomoč pri opoldanski in večerni osebni negi, pripravimo večerjo, pomagamo v posteljo in preverimo, če je z ljudmi, ki jim nudimo pomoč, vse v redu. Zadnjemu zaželimo lahko noč okrog 21. ure.

Pomoč ljudem na domu je več kot opravljanje dela po vnaprejšnjem dogovoru. Je poslanstvo, ki ga socialne oskrbovalke opravljajo z veseljem. Vsi skupaj se trudimo biti čim boljši, saj smo tako tudi sami bolj zadovoljni.

 

Zahvaljujemo se vsem gospem in gospodom, ki jih obiskujemo, ter njihovim svojcem za sodelovanje, njihovo modrost, lepe besede in razumevanje. Obenem vabimo tudi ostale, da se v primeru potrebe obrnete na nas. Z veseljem vas bomo obiskali ter se dogovorili o potrebni pomoči.

 

 

Zavod sv. Martina

Oglejte si tudi