Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
7°C
JUTRI
21°C
10°C
Oceni objavo

Odgovorno lastništvo živali z napotki o ravnanju ob najdbi zapuščene živali

Lastništvo živali je privilegij in odnos med človekom in živaljo bi moral biti v obojestransko korist. Odločitev za ljubljenčka mora biti trezna in premišljena. Lastništvo živali je velika odgovornost, saj v gospodinjstvo sprejmete živo bitje, ki bo vse svoje življenje v veliki meri odvisno od vas.

Pomembno je, da se za žival odločate glede na potrebe posamezne živalske vrste in glede na svoj življenjski slog. Izberite si tako žival, ki se bo lepo in brez pretiranega prilagajanja vključila v vaše življenje. Za žival se ne odločajte na hitro, vzemite si čas za premislek, saj gre za odločitev, ki bo vplivala na vaše življenje za nekaj prihodnjih let.

Preden se odločite za nakup oziroma posvojitev živali, si odgovorite na nekaj ključnih vprašanj:

  • Ali imam dovolj časa, prostora in sredstev, da lahko nudim svoji živali kvalitetno življenje do njene smrti?
  • Katera žival najbolj ustreza mojemu življenjskemu slogu?
  • Kje žival dobim? Se bom odločil za posvojitev iz zavetišča ali bom kupil žival pri preverjenem vzreditelju? Kako se pri pridobitvi živali lahko izognem podpiranju neprimernih praks, na primer podpiranju nelegalne trgovine z eksotičnimi živalmi ali podpiranju »pasjih tovarn«?
  • Ali poznam potrebe in zahteve svoje bodoče živali? Kakšna hrana je primerna zanjo, kakšno bivališče? Je žival, ki potrebuje družbo vrstnika? Je nočna žival in bo podnevi večinoma spala? Potrebuje dodatno zaposlitev ali celo šolanje?
  • Kako bom poskrbel za žival med počitnicami, dopustom ali potovanji?
  • In zadnje, a pomembno vprašanje: Kako bom poskrbel, da zaradi svoje živali ne bom prihajal v konflikt s svojo okolico?

Da bi bili odgovoren lastnik živali, upoštevajte naslednja navodila:

  1. Izberite žival, ki je primerna za vaš dom in vaš življenjski slog ter se izogibajte impulzivnim odločitvam. Pred nakupom preverite izvor svoje bodoče živali, da se z nakupom izognete podpiranju nelegalnih praks (pasje tovarne, nelegalna trgovina z eksotičnimi živalmi).
  2. Zavežite se k vseživljenjski oskrbi svoje živali.
  3. Zavedajte se, da je hišnemu ljubljenčku treba nameniti čas in denar.
  4. Posedujte samo tiste vrste in tolikšno število živali, za katere lahko zagotovite primerno in varno okolje. To vključuje ustrezno hrano, vodo, zatočišče, zdravstveno oskrbo in družbo sovrstnikov ali ljudi.
  5. Živali, ki dalj časa ali predvsem bivajo zunaj, potrebujejo tako okolje, ki varuje njihovo zdravje in zagotavlja njihovo dobrobit.
  6. Zagotovite, da so živali pravilno označene in registrirane ter da so podatki o registraciji v povezanih bazah podatkov posodobljeni.
  7. Upoštevajte predpise, vključno z zahtevami glede označitve, prijave in uporabe povodcev na javnih mestih (psi).
  8. Nadzorujte razmnoževanje živali z nadzorovano vzrejo, s preprečevanjem paritve ali sterilizacijo oziroma kastracijo.
  9. Vzpostavite in vzdržujte odnos z veterinarjem.
  10. Zagotavljajte preventivno (cepljenja, obvladovanje zajedavcev) in terapevtsko zdravstveno oskrbo svoje živali v skladu s priporočili veterinarja.
  11. Zagotovite ustrezno socializacijo, vzgojo in šolanje, da se bo vaš hišni ljubljenček dobro počutil in uspešno sobival z drugimi živalmi in ljudmi.
  12. Preprečite, da bi vaš hišni ljubljenček negativno vplival na druge ljudi, živali in okolje. To vključuje ustrezno odstranjevanje odpadkov, nadzor nad hrupom in preprečevanje pobegov in gibanja vaše živali v okolju brez nadzora.
  13. Zagotavljajte telesno aktivnost in mentalno zaposlitev svoji živali, prilagojeno vrsti, starosti, pasmi in zdravstvenemu stanju živali.
  14. Predvidite tudi ukrepe v nujnih primerih in se vnaprej dogovorite za začasno oskrbo v primeru, ko vi ne boste mogli zagotavljati oskrbe zaradi različnih vzrokov.

Prepoznajte trenutek, ko se vašemu ljubljenčku zmanjša kakovost življenja zaradi bolezni ali starosti in sprejmite odločitev po posvetu z veterinarjem o ustrezni oskrbi ob koncu življenja ali o evtanaziji.

Lastništvo psa

Vsak pes v Sloveniji mora:

  • biti označen – čipiran;
  • imeti Potni list za hišne živali;

Izraz »potni list« je za marsikaterega lastnika zavajajoč, saj ga razume kot dokument, ki ga potrebuje, ko s svojim psom potuje čez mejo. Nekoč se je za pse, ki jih lastniki niso nikoli vozili v tujino, izdajalo knjižice o cepljenju, ki so se uporabljale samo v domovini, za pot v tujino pa so veterinarji izdajali potne liste. Po novem je Potni list za hišne živali EDINI dokument, ki ga potrebuje lastnik psa in je obvezen za vsakega psa;

  • biti vpisan v Centralni register psov (CRP), skupaj s podatki o lastniku;
  • biti cepljen proti steklini.

Skrbniki psov morajo zagotoviti, da so psi na javnem mestu na povodcu,in poskrbeti za pobiranje iztrebkov. Pozivamo vas tudi, da svoje pse označite na primeren način, da bodo v primeru, da se izgubijo, čimprej našli pot domov (na ovratnico navedite telefonsko številko ali namestite vgraviran obesek s podatki). Opustitev fizičnega varstva oziroma dopuščanje gibanja psa brez nadzora skrbnika je prekršek, ki se kaznuje z globo. V primeru posredovanja zavetišča se stroški obračunajo lastniku.

(Vir: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin)

Skrb za zapuščene in najdene živali

Od februarja dalje skrb za zapuščene in najdene živali v naši občini izvaja Zavetišče Horjul. V primeru, da se najde zapuščena oziroma prostoživeča žival, najditelj o tem obvesti občino oziroma zavetišče, ki bo poskrbelo, da bodo živali v najkrajšem možnem času dobile pomoč. Prosimo, da s poštenim ravnanjem poskrbimo, da se oskrbi živali, ki res potrebujejo našo pomoč.

Občinaprosi občanke in občane, da poskrbite za sterilizacijo oz. kastracijo svojih mačk in mačkov.

Nekaj dejstev o sterilizaciji/ kastraciji

  • Nesterilizirana mačka ima lahko letno do 3 legla, v enem leglu je lahko do 9 mladičev.
  • Sterilizacija in kastracija sta ključnega pomena pri reševanju problematike brezdomnih in zapuščenih živali.
  • Sterilizirane in kastrirane mačke so bolj zdrave, saj niso izpostavljene spolno prenosljivim boleznim in so manj izčrpane.
  • Po posegu bodo vaši mački bolj zdravi, bolj močni in bodo še bolj lovili miši, če vas mogoče skrbi to zadnje.

Kako ravnati v primeru najdbe zapuščene živali

Najditelj zapuščene živali v tajništvu Občine Bohinj izpolni Izjavo najditelja zapuščene živali. Izjave najditeljev se posreduje v zavetišče, ki bo vzpostavilo stik z najditeljem in se dogovorilo o odlovu. Zavetišče bo poskrbelo za veterinarsko oskrbo, ki vključuje sterilizacijo/kastracijo in označitev (čipiranje). Po opravljenem posegu se bodo živali vrnile na lokacijo, kjer so bile najdene, oziroma se jim bo poiskalo nov dom.

Kontakti: Občina Bohinj, Triglavska cesta 35, 4264 Bohinjska Bistrica, 04 577 01 28

Zavetišče Horjul, Smrečje 55, 1354 Horjul, 051 30 44 35

Skrb za živali je naša dolžnost – če žival imamo, smo zanjo dolžni primerno skrbeti. Zapustitev živali je prepovedano dejanje.       

Hvala, ker vam ni vseeno!

Oglejte si tudi