Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

4. redna seja Občinskega sveta

Zadnji četrtek v februarju je Občinski svet Občine Bohinj na svoji četrti redni seji obravnaval devet točk dnevnega reda.

O predlogu Načrta upravljanja TNP 2015‒2024

 

Po dolgi razpravi o predlogu Načrta upravljanja TNP (NU) je občinski svet sprejel kar pet sklepov: (1) Občinski svet Občine Bohinj zahteva, da se zadrži sprejem NU TNP zaradi neskladja med ukrepi v NU in zagotavljanju finančnih sredstev, dokler se ta sredstva ne zagotovijo na nivoju Republike Slovenije; (2) Občinski svet Občine Bohinj predlaga Svetu Javnega zavoda TNP, da opravi še en krog posvetovanj z lokalnimi skupnostmi in prebivalci v TNP; (3) Občinski svet Občine Bohinj poziva Svet JZ TNP, da sprejme tudi sklep o pobudi za spremembo Zakona o TNP; (4) Občinski svet Občine Bohinj poziva občinsko upravo, da mnenje Statutarno-pravne komisije Občinskega sveta posreduje službi Vlade RS za zakonodajo, ki skrbi za ustavnost in zakonitost, za pravno-sistemsko skladnost in za nomotehnično pravilnost pri pripravi zakonov in drugih predpisov RS; (5) Občinski svet Občine Bohinj soglaša, da Občina Bohinj pripravi predlog sprememb in dopolnitev Zakona o Triglavskem narodnem parku, ga pošlje v usklajevanje ostalim parkovnim občinam in sproži postopek na nivoju države.

 

O imenovanju ravnatelja osnovne šole

 

Z 31. marcem se izteče mandat ravnateljici Mojci Rozman, zato so konec februarja in začetek marca potekali sestanki vseh organov, ki imajo člane v Svetu zavoda OŠ dr. Janeza Mencingerja Bohinjska Bistrica in ki podajajo mnenje o vseh kandidatih, ki izpolnjujejo pogoje razpisa. Občina Bohinj je ustanoviteljica javnega vzgojno-izobraževalnega zavoda in predstavlja organ lokalne skupnosti, ostali organi pa so: sveta staršev šole in staršev vrtca ter vzgojiteljski in učiteljski zbor.

 

Člani Občinskega sveta so si v gradivu lahko prebrali življenjepise in programe dela z vizijo razvoja bohinjske osnovne šole treh kandidatk za ravnateljico, in sicer Vesne Arh, Mojce Rozman in Maje Velički. Vse tri kandidatke so se osebno predstavile Komisiji za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja ter Komisiji za negospodarske dejavnosti. Prva komisija je nato za Občinski svet pripravila pisno mnenje o kandidatkah in predlog, da Občinski svet poda pozitivno mnenje k imenovanju kandidatke Vesne Arh za ravnateljico OŠ dr. Janeza Mencingerja Bohinjska Bistrica.

 

Svetnik Joža Cvetek (NSi) je s podporo vseh svetnikov z liste Ekipa za prihodnost predlagal tajno glasovanje, vendar predlog pri glasovanju ni dobil večinske podpore. Glasovanja o predlogu mandatno-volilne komisije so se vzdržali štirje svetniki: Tomaž Medja, Boštjan Mencinger (oba Ekipa za prihodnost), Robert Franjić (Lista za pravičnost, enakost in prihodnost) in Joža Cvetek (NSi). Iz predloga mandatno-volilne komisije oblikovan sklep je bil sprejet z devetimi glasovi za.

 

O programu dela RAGOR

 

Občinski svet se je seznanil s programom dela Razvojne agencije Zgornje Gorenjske za leto 2015 s priloženim finančnim načrtom. Sprejet je bil tudi sklep, da se Občinski svet Občine Bohinj pridružuje pobudi sveta RAGOR, da se zaradi lažjega črpanja evropskih sredstev v okviru agencije ustanovi lokalna akcijska skupina Zgornje Gorenjske in da se k podpori pobude pozove tudi ostale ustanoviteljice in članice RAGOR.

 

Tudi v letošnjem letu bo RAGOR pripravljal nove in izvajal že opredeljene projekte na področjih razvoja kadrov, razvoja gospodarstva, razvoja turizma in razvoja podeželja. Občina Bohinj s financiranjem sodeluje pri projektih Spodbujanje podjetništva, Anima sana, VEM točka, Hišna imena, Dediščina starih hišnih imen, Proč z invazivkami, Lokalna samooskrba, Koordinacija županov Zgornje Gorenjske in EU Direct. Skupni znesek, ki ga Občina Bohinj namenja sofinanciranju naštetih projektov, znaša dobrih 14.600 evrov.

 

O poročilu o prevozih z ladjico v letu 2014

 

Občinski svet je sprejel poročilo o prevozu z izletniškim čolnom v letu 2014. Hkrati so svetniki županu dali pooblastilo, da se z lastnikom izletniškega čolna Zlatorog pogaja o najemu tega čolna s strani Občine Bohinj.

 

Lani je izletniški čoln Bohinj občini prinesel slabih 67.400 evrov prihodkov, največ v času od julija do septembra, skoraj dve tretjini vseh prihodkov. Stroški dela in materialni stroški za čoln so lani znašali le malenkost manj kot 57.900 evrov. Rezultat je dobiček v višini skoraj 9.500 evrov.

 

Ukinitev statusa javnega dobra

 

Občinski svet je s sklepom ukinil status javnega dobra na zemljišču s parc. št. 1275/5 k. o. Savica v izmeri 103 m2. Na tej parceli se bo po pravnomočnosti odločbe o ukinitvi javnega dobra zemljiški knjigi predlagalo vknjiženje lastninske pravice v korist Občine Bohinj.

 

O cenah parkiranja, nalepk, dovolilnic ...

 

Občinski svet je sprejel sklep o višini nadomestil za uporabo javnih parkirnih prostorov, nadomestil za uporabo gozdne ceste Stara Fužin–Voje in Vogar–planina Blato, ter o ceni, režimu in uporabi letnih in ostalih dovolilnic oziroma nalepk.

 

S tem so sprejeli povišanje cene kartice Gost Bohinja. Cene parkiranja na parkiriščih s parkomati in cene dovolilnic ter nalepk ostajajo enake kot lani. Pobiranje parkirnine se začne s 1. aprilom.

 

O delovanju mandatno-volilne komisije

 

Občinski svet se je seznanil z delovanjem Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja. Predsednica komisije Vesna Arh je povedala, da je komisija sprejela merila in kriterije za imenovanje in razrešitev predstavnikov Občine Bohinj v organih javnih zavodov, javnih podjetij in skladov, katerih ustanoviteljica ali soustanoviteljica je občina. Povedala je tudi, da so člani komisije določili število članov delovnega telesa za spremljanje razvojnih projektov in jim določili tudi naloge, ki so: spremljanje tekočih projektov, spremljanje razpisov in priložnosti, vključno s financiranjem, predlaganje novih razvojnih projektov, seznanjanje občinskega sveta, komisij in občinske uprave o aktualnih razpisih in o poteku tekočih projektov. V delo komisije se vključuje tudi javne zavode, javna podjetja in ostale ustanove, če se pokaže možnost za pridobitev evropskih sredstev.

 

O predstavniku v Svetu OZG

 

Občinski svet je brez razprave kot predstavnika Občine Bohinj v Svetu Zavoda osnovno zdravstvo Gorenjske imenoval Darka Loncnarja.

 

Odpis osnovnih sredstev

 

Občinski svet občine Bohinj je soglašal z odpisom osnovnih sredstev in drobnega inventarja v Zdravstvenem domu Bohinj, in sicer osnovnih sredstev v nabavni vrednosti skoraj 15.000 evrov in drobnega inventarja v nabavni vrednosti skoraj 2.000 evrov. Oboje je brez sedanje vrednosti.

Oglejte si tudi