Oceni objavo

Delovno srečanje županov Zgornje Gorenjske s predstavniki LAS Gorenjska košarica

V torek, 3. marca 2020 je na Bledu potekal 13. sestanek koordinacije županov občin Zgornje Gorenjske v mandatu 2018 – 2022.

Tokratnega sestanka, ki je bil usmerjen v izzive in problematiko razvoja in izgradnje kolesarskega omrežja na Gorenjskem, so se udeležili predstavniki LAS Gorenjska košarica in SORK (svetovalni organ za razvoj kolesarstva):

- BSC, vodja projektov LAS Gorenjska košarica, g. Domen Bekš

- Rekreatur, predsednik SORK, g. Andrej Zalokar

- RAGOR, vodja projekta GKS, gospa Nina Kobal

- S-Consult d.o.o., g. Miha Juvan

Župani so seznanili goste s problematiko povezano s planirano  izgradnjo Gorenjskega kolesarskega omrežja, ki izhajajo iz bojazni do necelovitega pristopa, ki lahko vodi do nekompatibilnih sistemov. Obstoječe sistemi so pokazali kar nekaj pomanjkljivosti, ter tudi visoke stroške lastništva.

Kot konkretne probleme in želje so izpostavili:

Možnost vdora drugih ponudnikov e-bike sistemov (Slovenske železnice, NOMAGO) in s tem nekompatibilnosti sistemov med sabo.

Občine vidijo potrebo po uporabniku prijaznem sistemu, ki zagotavlja kompatibilnost.

Kolesa morajo biti prilagojena različnim terenom, tako mestnim kot hribovskim.

Navkljub želji po nadaljnjem razvoju v smislu trajnostne mobilnosti in turističnih produktov povezanih s kolesarskim omrežjem obstaja dilema kako naprej.

  1. Andrej Zalokar je predstavil splošne zadeve glede Gorenjskega kolesarskega omrežja (GKO), kot turistično infrastrukturni projekt, ki zajema omrežje lokalnih, regionalnih in glavnih kolesarskih povezav. Predstavi je tudi projekt LAS Enostavno na kolo, ki je trenutno v izvedbi.

Gospa Nina Kobal je predstavila investicijski del GKO projekta. V aprilu/maju 2020 bo DRSI skupaj z 24 vključenimi občinami objavil skupno javno naročilo za postavitev kolesarske prometne signalizacije na celotnem omrežju GKO. Naknadno bo med DRSI in posamezno občino sklenjen Sporazum o vzpostavitvi in vzdrževanju državne kolesarske povezave, ki poteka po obstoječih občinskih cestah na območju občine, nato pa Sofinancerski sporazum. Informativna cena izvedbe sistema označevanja GKO je 340.000,00 z DDV. Od tega na DRSI odpade 65% in 35% na vključene občine. GKO bo 2. 4. 2020 na Jesenicah v Kolpernu predstavljeno vsem občinam Gorenjske in pridruženih občin projektu (Komenda, Kamnik, Vodice, Medvode, Logatec, Cerkno). Predstavitev bosta izvedla SORK in DRSI.

  1. Domen Bekš je predstavil predvidene projekte za razpis LAS. V pripravi so projekti Hitro s kolesom in projekt vzpostavitve sistema izposoje koles, ki pokriva 11 občin od 14 vključenih v LAS Gorenjska košarica. V pripravi je tudi večji med-LASovski projekt. Domen predstavi tudi izvajalca postavitve sistema izposoje koles.

Gostitelj srečanja g. Janez Fajfar se je v imenu županov Zgornje Gorenjske zahvalil gostom za sodelovanje na sestanku, ter pripravljenost za sodelovanje pri iskanju rešitev.

Poleg gostov so na sestanku sodelovali:

- župani občin Zgornje Gorenjske: g. Ciril Globočnik, g. Blaž Račič, g. Jože Sodja, g. Leopold Pogačar, g. Janez Hrovat, g. Peter Torkar

- g. Robert Klinar, direktor občinske uprave Bled

- g. Mark Toplak, direktor RAGOR

Za koordinacijo županov zapisala:

Mark Toplak in Nina Kobal, RAGOR

Oglejte si tudi