Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
-2°C
JUTRI
12°C
1°C
Oceni objavo

NAČINI GLASOVANJA NA LOKALNIH VOLITVAH V DRUGEM KROGU

Volivce obveščamo o možnostih oziroma načinu glasovanja v drugem krogu na lokalnih volitvah 2018.

 


NA DAN GLASOVANJA

V nedeljo, 02. 12.2018, od 7.00 do 19.00 ure na volišču, kjer je volivec vpisan v volilni imenik.

 

PREDČASNO GLASOVANJE

Volivci, ki bodo na dan glasovanja, dne 02.12.2018 odsotni, lahko glasujejo na predčasnem glasovanju, ki bo potekalo v sredo, 28.11.2018, od 7.00 do 19.00 ure, v Kulturnem domu Joža Ažmana, Triglavska cesta 16, Bohinjska Bistrica.

 


GLASOVANJE NA DOMU

Po določbi 81. člena Zakona o lokalnih volitvah volivci, ki se zaradi bolezni ne morejo osebo zglasiti na volišču, kjer so vpisani v volilni imenik, lahko glasujejo pred volilnim odborom na svojem domu, če to sporočijo Občinski volilni komisiji najkasneje tri dni pred dnem glasovanja.

Volivec, ki uveljavlja pravico glasovanja na domu, mora najpozneje 3 (tri) dni pred dnem glasovanja, to je do srede, 28. 11. 2018, poslati Občinski volilni komisiji Občine Bohinj zahtevek za ta način glasovanja. V zahtevku navede svoje osebne podatke. Kolikor tega ne more storiti sam, lahko v njegovem imenu vloži zahtevek tudi družinski član, sosed ali druga oseba vredna zaupanja (navesti mora svoje osebne podatke in tudi identifikacijsko številko osebnega dokumenta).


GLASOVANJE PO POŠTI

Po določbi 81. člena Zakona o volitvah v državni zbor lahko volivci, ki so v priporu, zavodu za prestajanje kazni, v bolnišnici ali v socialnovarstvenem zavodu za institucionalno varstvo, glasujejo po pošti. Na enak način lahko glasujejo tudi invalidi, če to sporočijo Občinski volilni komisiji Občine Bohinj in predložijo odločbo pristojnega organa o priznanju statusa invalida.

Volivec, ki uveljavlja pravico glasovanja po pošti, mora najpozneje 10 (deset) dni pred dnem glasovanja, to je do vključno srede, 21. 11. 2018, poslati Občinski volilni komisiji Občine Bohinj zahtevek za ta način glasovanja. V zahtevku mora navesti svoje osebne podatke ter naslov, na katerega naj mu volilna komisija pošlje gradivo.

Po določbi 80. člena Zakona o lokalnih volitvah za lokalne volitve ne veljajo določbe Zakona o volitvah v državni zbor (82. člen), ki se nanašajo na glasovanje po pošti v tujini, glasovanje pri diplomatsko-konzularnih predstavništvih Republike Slovenije in glasovanje na volišču zunaj kraja stalnega prebivanja. To pomeni, da na lokalnih volitvah volivci, ki so na dan glasovanja v tujini, ker tam stalno ali začasno prebivajo, ne morejo glasovati po pošti ali na diplomatsko-konzularnih predstavništvih, prav tako pa tudi ne morejo glasovati na voliščih zunaj kraja stalnega prebivanja (t. i. OMNIA).

Oglejte si tudi