DANES
24°C
6°C
JUTRI
24°C
9°C
Oceni objavo

Kristijan Ravnik - športnik in odličen dijak

Uspešno usklajevanje športnih in šolskih obveznosti

 

Kristijan Ravnik, dijak 4. C Gimnazije Franceta Prešerna, je letošnje šolsko leto ponovno zaključil z odličnim uspehom. Kot izvrsten športnik je vsa štiri leta obiskoval športni oddelek, kjer je dijakom omogočeno individualizirano šolanje.

Osnovni cilj na naši šoli je olajšati in prilagoditi izobraževanje dijakom, ki se ukvarjajo z vrhunskim športom. Ti dijaki zaradi številnih aktivnosti pri pouku veliko manjkajo. Vsi predmetni aktivi na GFP imajo spletne učilnice, v katerih učitelji objavljamo gradiva, preverjanja, delovne in učne liste ipd. Zahtevnejša oblika pa je ocenjevanje znanja na daljavo, ki ga po potrebi izvajamo pri največ odsotnih dijakih. Lahko se oceni samo del snovi ali pa predmet v celoti. Večina dijakov, ki se odloči za šolanje na daljavo, uporablja kombiniran način, torej obiskujejo redni pouk, ko pa so veliko odsotni, si pomagajo s šolanjem na daljavo. Delo je popolnoma individualno, saj imajo dijaki različne potrebe. Tako npr. plavalci in plezalci lahko zaključijo šolsko leto že v začetku meseca maja, saj so kasneje zelo obremenjeni s treningi in tekmovanji. V tem obdobju pa npr. alpski in nordijski smučarji šele začnejo redno prihajati v šolo, saj so manjkali celo zimo in se nato trudijo do konca šolskega leta nadomestiti zamujeno. V izjemnih primerih (npr. ko dijak odide v tujino) lahko na daljavo ocenimo tudi celotne predmete in tako tudi takim športnikom omogočimo, da zaključijo program, v katerega so se vpisali.

Kristijan Ravnik je eden od dijakov, ki se je večkrat izobraževal na daljavo in je znal šolanje odlično uskladiti z napornimi treningi, pripravami in tekmami. Kristijan je s svojim delom dokazal, kako šport  pozitivno vpliva na človeka. Red, disciplina, jasno postavljeni cilji  in  sposobnost načrtovanja so osnovne vrline vrhunskih športnikov. Ko je dijak vse to sposoben prenesti še v šolski prostor, uspeh tudi tam ne more izostati. In Kristijanu je to uspelo. V teh dneh bo za osvojeno zlato priznanje iz ekonomije iz rok župana Občine Kranj prejel še posebno nagrado. Lani se je Kristijan sicer odločil, da zaključi kariero aktivnega skakalca, vendar si nikakor ni mogel predstavljati nadaljnjega življenja brez športa in s tem povezanih vsakodnevnih aktivnosti. Danes aktivno teče in hodi v fitnes. Zanima ga psihologija, zato se je tudi vpisal na študij psihologije na Filozofski fakulteti. V uspeh pri nadaljnjem izobraževanju in v športu ne dvomim, saj  je Kristijan v štirih letih  gimnazijskega izobraževanja dokazal, da je pot, ki si jo je začrtal, prava. Želim mu veliko uspeha.

 

Vesna Arh, mag., Gimnazija franceta Prešerna

Oglejte si tudi