Bohinj

DANES
18°C
13°C
JUTRI
20°C
12°C
Oceni objavo

Ob 90-letnici Cecilije Mikelj

Konec julija je svoj 90. rojstni dan praznovala Boltarjeva Cilka iz Stare Fužine. Tudi njo je na ta dan obiskal župan Franc Kramar in jih zaželel vse najboljše ob visokem osebnem jubileju.

Boltarjeva Cilka iz Stare Fužine se je kot prvorojenka rodila 29. julija 1925. Za njo je bilo še sedem otrok. Mama je umrla, ko je bila Cilka stara deset let, najmlajša Minka pa eno leto in pol. Bili so težki časi, saj je bil oče brez službe. Že kot otrok je morala zgodaj odrasti in skrbeti za brate in sestre ter gospodinjstvo.

 

Po drugi svetovni vojni se je zaposlila. Enajst let je s kolesom prevažala pošto. Zjutraj je šla ponjo v Bohinjsko Bistrico, potem pa jo je raznašala po Ukancu, Ribčevem Lazu in Stari Fužini. Pozimi je to delo opravljala peš.

Leta 1956 se je poročila z Boltarjevim Jankom. Rodili so se jima trije otroci, žal sta dva že pokojna.

 

Cilka zelo rada poje. Cerkveno petje vodi že od rane mladosti. Tudi slikanje je njena ljubezen. Veliko domov krasi njena mojstrovina. Njeno največje veselje pa so hribi in planinsko cvetje. Na marsikaterem slavju ali pogrebu ne manjka njen šopek iz planinskega cvetja.

 

Pravi, da se ji trenutno najbolje godi. Njena največja želja pa je, da bi lahko šla na planino Ovčarija.

 

 

Katarina Mikelj


Slavljenka Boltarjeva Cilka z županom Kramarjem. Foto: Arhiv družine Mikelj

Oglejte si tudi