Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

KAJ SE DOGAJA NA GRADBENI?

V preteklih tednih je mogoče kdo opazil, da se na območju  nekdanjega Gradbenega podjetja Bohinj na Triglavski ulici nekaj dogaja. Društvo prostoRož iz Ljubljane bo to poletje skupaj z vsemi zainteresiranimi prebivalci in prebivalkami, neformalnimi skupinami in društvi oživljalo področje Gradbene. Na koncu bodo v prostoRož tudi pripravili dolgoročni načrt prenove in razvoja tega območja.

V obdobju od maja do septembra se bodo na območju Gradbene izvajale aktivnosti za trajnostno regeneracijo območja. Po uvodnih dveh sestankih zainteresirane javnosti ter čistilni akciji zaposlenih na občini, ki so odstranili odvečni material za nekdanjo kovinarsko delavnico, je bila organizirana prva delovna akcija s strani prostoRoža. Nanjo so bili vabljeni vsi lokalni prebivalci, ki so že izrazili željo po ureditvi prostora in tudi podali predloge za dogodke.

V sodelovanju z OŠ dr. Janeza Mencingerja in z otroki iz podaljšanega bivanja smo pobarvali steno, ki stoji na vhodni strani v območje Gradbene. Iz zidakov in desk, ki samevajo na tem območju, smo ustvarili t.i. urbano pohištvo. Zidake smo obložili z deskami in tako ustvarili enostavne stole. Fantje iz Društva mladih Bohinj pa so se lotili notranjosti kovinarske delavnice, kjer so zbrusili vse črne stene in strop, očistili tla in prebelili stene.

Prostor v Gradbeni je odprt za vse ideje, ki vključujejo različne aktivnosti in družabne dogodke. V njem lahko skupaj organiziramo delavnice, tečaje, razstave, začasen kino ali karkoli drugega, kar bi si želeli. Če imate idejo za aktivnost pa zanjo doma nimate prostora, vam je ta v Gradbeni na voljo brezplačno. Občina Bohinj že razmišlja o nadaljnji obnovi prostorov, predvsem pa bo stopila naproti vsakomur, ki bi želel na tem območju ponovno vzpostaviti dogajanje.
-----------

Oživitev Gradbene poteka v sklopu razpisa LAS Gorenjska košarica pri projektu ZELENE REŠITVE – Inovativni pristopi in rešitve za trajnostno prenovo degradiranih in opuščenih območij na Gorenjskem in v sodelovanju z Občino Bohinj.

Fotografije: Utrinki čistilne akcije Občinske uprave in Režijskega obrata ter ureditev območja v okviru prijekta Zelene rešitve.
avtor članka:  Urška Alič in prostoRož

Oglejte si tudi