Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
SOB.
22°C
4°C
Oceni objavo

Izračun indeksiranih vrednosti nepremičnin

V registru nepremičnin se je med 20. in 22. marcem izvedel preračun vrednosti vseh tistih nepremičnin, evidentiranih v registru nepremičnin, katerih sprememba vrednosti je večja od 10 odstotkov od določitve modela vrednotenja ali pa od zadnje indeksacije, s katero so se vrednosti prilagodile na dan 1. januar 2013.

Vrednosti nepremičnin se v registru nepremičnin indeksirajo zaradi njihove prilagoditve razmeram na trgu nepremičnin. Indekse vrednosti nepremičnin določi Vlada Republike Slovenije, ko se indeksi vrednosti spremenijo za več kot 10 odstotkov od določitve modelov vrednotenja nepremičnin oziroma od zadnje spremembe vrednosti nepremičnin v registru nepremičnin zaradi indeksacije. Pri zdajšnjem izračunu so bili uporabljeni indeksi vrednosti nepremičnin, kot jih je določila Vlada RS z Uredbo o določitvi indeksov vrednosti nepremičnin na dan 31. marec 2014. To pomeni, da po izvedenem izračunu indeksirane vrednosti nepremičnin odražajo razmere na trgu nepremičnin na dan 31. marec 2014.

 

Izračun indeksiranih vrednosti nepremičnin je bil izveden po posameznih vrednostnih conah, in sicer ločeno po modelih vrednotenja nepremičnin za stanovanja, hiše, lokale, pisarne, industrijske stavbe, stavbe za javno rabo, zemljišča za gradnjo stavb in pozidana zemljišča. Indeksi vrednosti nepremičnin zavzemajo vrednosti od 0,70 do 0,90. To pomeni, da so indeksirane vrednosti po izračunu nižje kot vrednosti pred tem. Za druga območja oziroma za druge vrste nepremičnin (kmetijska zemljišča, gozdna zemljišča, kmetijske stavbe, idr.) ni bila ugotovljena večja sprememba vrednosti od zadnjega indeksiranja oziroma določitve modelov vrednotenja nepremičnin, kar pomeni, da vrednosti ostajajo nespremenjene.

 

Za posamezne nepremičnine lahko pridobite podatek o indeksirani vrednosti nepremičnine na spletnem naslovu »Javni vpogled v podatke« http://prostor3.gov.si/javni/, lastniki nepremičnin pa lahko preverijo indeksirane vrednosti svojih nepremičnin tudi prek »Osebnega vpogleda v podatke o lastnih nepremičninah« na spletnem naslovu https://prostor3.gov.si/osebni.

Oglejte si tudi