Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-2°C
JUTRI
10°C
2°C
Oceni objavo

Uživajmo lokalno

Sodoben način življenja in trendi nakupovanja v velikih trgovskih središčih nas že nekaj časa usmerjajo k nakupu poceni in nekvalitetne hrane, ki je velikokrat poleg vsega še uvožena iz tujine.

Tovrstna hrana je največkrat pridelana na intenziven način, z uporabo velikih količin fitofarmacevtskih sredstev, kar ima negativne vplive tako na človeka kot tudi na okolje.

 

Čas je torej, da naredimo nekaj za svoje dobro in tudi za dobro narave. Prednost v naših nakupovalnih košaricah naj ima sezonska, lokalno pridelana hrana, ki od njive do krožnika potuje najkrajši možni čas. Z daljšanjem verige od pridelovalca do potrošnika se namreč močno zmanjša vsebnost vitaminov v hrani, zato lokalno pridelana hrana vsebuje tudi večje količine hranilnih snovi, vitaminov in mineralov, je bolj sveža in boljšega okusa. Zaradi bližine pridelave ni potrebno uporabljati konzervansov, kar se odraža tudi na kvaliteti proizvoda.

 

Potrošnikom je omogočena lažja sledljivost - spremljanje hrane od pridelave, predelave do transporta. Pomembno je, da vemo, kdo in na kakšen način je hrano pridelal, osebni stik s pridelovalcem pa predstavlja še dodaten doprinos. Lokalno pridelana hrana je pomembna tudi z vidika ohranitve avtohtonih vrst semen in zmanjšanega vpliva na okolje. Zaradi krajšega transporta se zmanjša količina toplogrednih plinov, znižajo se količine embalaž in s tem posledično odpadkov.

 

Pomembno je omeniti, da se z večanjem obsega potrošnje lokalnih pridelkov ustvarjajo nova delovna mesta, večji delež samooskrbe pa pomembno vpliva na ohranitev in razvoj podeželja ter pravičnejšo porazdelitev prihodkov. Le-ti se porazdelijo na lokalni ravni na več deležnikov, namesto da se koncentrirajo v vrhovih trgovskih verig in posrednikov.

 

Razvojna agencija Zgornje Gorenjske v sodelovanju z Občinami Kranjska Gora, Žirovnica, Gorje, Bled, Bohinj in Radovljica izvaja v letošnjem letu projekt »Uživajmo lokalno«, v okviru katerega smo pripravili tudi Katalog lokalnih ponudnikov pridelkov in izdelkov z območja Zgornje Gorenjske. Naš namen je povečati prepoznavnost lokalnih pridelovalcev in predelovalcev hrane ter s tem posledično prispevati k večji lokalni samooskrbi. Katalog je bil konec oktobra oziroma v začetku novembra posredovan v vsa gospodinjstva navedenih občin, poleg tega pa bo dostopen tudi na spletnih straneh RAGOR-ja in sodelujočih občin. Gospodinjstva, ki imajo na nabiralnikih APEK nalepke proti reklamnim letakom, lahko katalog prevzamejo na občini.

 

Vzemite si čas, katalog prelistajte, ga shranite in sledite stari modrosti, ki pravi, da je za človeka najboljša tista hrana, ki je pridelana njemu najbližje. Pa dober tek!

 

 

Nina Kobal in Urška Železnikar, RAGOR

Oglejte si tudi