Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
-2°C
JUTRI
12°C
1°C
Oceni objavo

Pomoč TNP pri oskrbi nedostopnih pašnih planin

Javni zavod Triglavski narodni park (JZ TNP) podpira planinsko pašo in ker so nekatere planine težje dostopne, gradnje novih cest v osrednjem območju narodnega parka pa prepovedane, JZ TNP pomaga pri oskrbovanju planin za potrebe planinske paše.
Tako je javni zavod tudi letos v okviru sporazuma o sodelovanju s Slovensko vojsko neposredno pomagal pri helikopterski oskrbi nedostopnih planin za potrebe planinskega pašništva na območju Bohinja.

 

V torek, 9. julija, je od 9. ure dalje helikopter Slovenske vojske z Rudnega polja dostavljal material in opremo za izvajanje paše ter gradbeni material za nujno vzdrževanje kmetijskih objektov v skupni teži 20 ton na planine Velo polje, Laz, Ovčarija, Za Migovcem in Suha.

 

JZ TNP podpira planinsko pašništvo z izvajanjem večletnega programa za ohranjanje tradicionalnih načinov kmetovanja, z izvajanjem različnih projektov na temo planinskega pašništva in s svetovanjem agrarnim in pašnim skupnostim. V preteklih letih je bilo na tak način z njihovo pomočjo na bohinjske planine prepeljanega več ton materiala in opreme. V letu 2010 šest ton, v letu 2011 je sofinanciral helikopterske prevoze, v letu 2012 so prepreljali 13 ton materiala. Oskrba planin vseskozi poteka v skladu z veljavnimi predpisi.

 

Naravovarstvena in razvojna služba JZ TNP redno vsako leto tudi skupaj z domačimi kmeti opravi akcijo čiščenja zarasti po planinah. Letošnja glavna akcija bo potekala v začetku avgusta na planini Velo polje.

 

Na območju Bohinja bo v okviru projekta ALPA izvedeno tudi čiščenje zarasti na nekdanjih pašnih površinah v velikosti približno 15 hektarjev z namenom ohranjanja planinskega pašništva. Namen projekta ALPA je na naravi prijazen in sodoben način ponovno oživiti planine ter tako pomagati lokalnemu prebivalstvu. Projekt je sofinanciran s sredstvi Evropske unije iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, program Cilj 3: Evropsko teritorialno sodelovanje, Operativni program Slovenija – Avstrija 2007-2013.

Povezave

www.tnp.si

Oglejte si tudi