Logo MojaObčina.si
JUTRI
29°C
12°C
SRE.
31°C
14°C
Oceni objavo

Kako pripraviti projekt v okviru javnega poziva LAS Zgornja Gorenjska – BOJA?

LAS je lokalno partnerstvo, ki predstavlja priložnost za lokalno prebivalstvo, podjetja in institucije, da se aktivno vključite v oblikovanje projektov, ki jih sofinancirata Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja in Evropski sklad za regionalni razvoj. Namen projektov LAS je čim bolj aktivirati lokalno prebivalstvo območja Zgornje Gorenjske, povezati in pripomoči k izboljšanju življenja izven velikih mest.

Da bi zainteresiranim čim bolj olajšali pripravo projektov, sta biliv preteklem tednu v Čebelarskem centru Gorenjske v Lescah in Medgeneracijskem centru Vezenine Bled organizirani dve delavnici, kjer sta bili na kratko predstavljeni Strategija lokalnega razvoja Zgornje Gorenjske in Uredba o delovanju lokalnih akcijskih skupin. Udeleženci so bili poučeni o ukrepih, ki jih naslavlja Strategija, kazalnikih, s katerimi se bo dokazovalo uspešnost projektov, in določilih Uredbe, ki pogojujejo sodelovanje pri prijavi na sofinanciranje projektov. V zaključnem delu, ki je bil namenjen mreženju in spoznavanju, so udeleženci na kratko predstavili svoje projektne zamisli. Ideje so bile zelo raznolike in večinoma skladne z zapisano strategijo: vsebine, namenjene ohranjanju kulturne in naravne dediščine, skrbi za ranljive skupine, samooskrbi ipd.

Cilji, ki jih bo LAS pri svojem delovanju zasledoval, so socialna enakopravnost in vključenost, trajnostni gospodarski razvoj, temelječ na naravni in kulturni dediščini, inovativni pristop in povezovanje (mreženje).

Javni poziv, ki bo objavljen konec leta 2024 oz. najkasneje v začetku leta 2025, bo oblikovan tako, da bodo prednost imeli projekti, ki bodo zadovoljevali čim več potreb podeželja Zgornje Gorenjske: ohraniti naravno in kulturno dediščino, čim bolje upravljati turistične tokove, spodbujati podjetništvo in lokalno samooskrbo ter poskrbeti za ranljive skupine, mladim pa dati priložnost, da v tem okolju ostanejo. Vsekakor bodo prednost pri izboru imeli projekti, ki bodo inovativni, vključujoči in ki bodo sledili cilju »Evropa, ki je bližje državljanom«.

Podrobnejše informacije, celotno Strategijo lokalnega razvoja in dostop do Uredbe lahko najdete na spletni strani Domov - LAS BOJA (las-zg-boja.si), zavihek Javni pozivi.

Trenutno smo še vedno v fazi sprejemanja projektnih idej oz. predlogov, ki jih želimo združiti v celovito zgodbo in pomagati pri mreženju ter oblikovanju projektov na način, da dosežemo zastavljene kazalnike, zapisane v strategiji. Vaše ideje lahko prispevajo k razvoju novih storitev ali inovativnih izdelkov, ki bi lahko povezali in opolnomočili prebivalce na našem območju in pripomogli k izboljšanju življenja na podeželju Zgornje Gorenjske. Obrazec za pridobivanje projektnih idej, ki ga najdete na spletni strani LAS, lahko pošljete po pošti na LAS Zgornja Gorenjska, Spodnji Plavž 24e, 4270 Jesenice, spletni pošti na info@zg-boja.si ali ga osebno oddate v pisarni LAS, kjer vam bomo odgovorili na morebitna vprašanja.  

Zgornja Gorenjska raste skupaj!

Oglejte si tudi