Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
7°C
JUTRI
21°C
8°C
Oceni objavo

Energetske sanacije objektov v lasti Občine Bohinj

Občina Bohinj je v letu 2015 uspešno zaključila dva projekta energetskih sanacij občinskih stavb. Sanirani sta bili Osnovna šola Dr. Janeza Mencingerja na Bohinjski Bistrici ter Podružnična osnovna šola v Srednji vasi. Operacijo je delno financirala Evropska unija iz Kohezijskega sklada.
Operacija se je izvajala v okviru operativnega programa razvoja okoljske in prometne infrastrukture za obdobje 2007-2013, 6. razvojne prioritete »Trajnostna raba energije«, 1. prednostne usmeritve »Energetska sanacija javnih stavb«.

Namen energetskih sanacij stavb je zmanjšanje porabe energije, katerega bomo morali dokazovati v roku dveh let po zaključku del. Pogodba o sofinanciranju z Ministrstvom za infrastrukturo za oba objekta je bila podpisana v letu 2014.

V Bohinjski Bistrici smo pričeli z izvedbo v letu 2014, ko je bil izdelan nov ovoj stavbe ter zamenjano stavbno pohištvo, v letu 2015 pa je sledila še izolacija strehe ter zamenjava termostatskih ventilov. Skupna vrednost investicije je znašala 996.905,05 evra, od česar je bilo upravičenih stroškov investicije 805.461,81 evra. Prispevek Evropske skupnosti je znašal 85 % upravičenih stroškov investicije, preostala sredstva pa je prispevala Občina Bohinj. Poleg same energetske sanacije je Občina Bohinj poskrbela še za vizualno lepo zunanjost šolske stavbe, s katero se resnično lahko pohvalimo pred vsemi. Prav tako smo z lastnimi sredstvi obnovili javno razsvetljavo, Osnovna šola pa je prispevala k boljši zvočni akustiki in razsvetljavi v avli osnovne šole.

Na Podružnični šoli v Srednji vasi smo imeli nekoliko več težav z izvajalcem del, ki je bil izbran na podlagi javnega razpisa. Na koncu pa smo projekt vendarle uspešno pripeljali do konca. Tudi v Srednji vasi je bil na novo izdelan ovoj stavbe, zamenjan del stavbnega pohištva, izolirana streha ter zamenjani termostatski ventili. Investicija je bila ocenjena na 116.960,70 evra, od katerih je bilo upravičenih stroškov 77.346,90 evra. Tako kot na Bohinjski Bistrici je tudi tukaj prispevek Evropske skupnosti znašal 85 % upravičenih stroškov investicije. Tudi v Srednji vasi se šola lahko pohvali z novim videzom, hkrati pa smo podstrešje uredili do te mere, da je šola pridobila nov funkcionalni prostor, ki bo lahko služil različnim namenom.

V prihajajoči finančni perspektivi Evropske skupnosti za obdobje 2014-2020 je prav tako predvidenih 234 milijonov evrov za področje energetike. Občinska uprava tako že pripravlja vso potrebno dokumentacijo za prijavo na prihajajoče razpise, prvi izmed njih naj bi bil objavljen že v prvi četrtini novega leta. Prioritetne občinske stavbe, kjer zaznavamo neracionalno porabo energije, so Zdravstveni dom z lekarno, Kulturni dom Joža Ažmana ter stavba Občine Bohinj. Na žalost pa je s strani Evropske skupnosti predviden precej manjši odstotek sofinanciranja, tako da bomo prijave na razpise prilagodili finančnim zmožnostim proračuna naše občine.


Andrej Kovačič, občinska uprava

Oglejte si tudi