Logo MojaObčina.si

Bohinj

DANES
10°C
-1°C
JUTRI
10°C
-7°C
Deli
5223

34. spominski pohod na Triglav

S slovesnostjo na Rudnem polju so v soboto, 13. julija popoldne sklenili letošnji že 34. spominski pohod veteranskih organizacij na Triglav. Organizatorji so prireditev posvetili partizanskim patruljam, ki so med vojno leta 1944 na vrh Triglava ponesle slovensko zastavo.

Več kot sto praporov, 560 pohodnikov in številni drugi gostje so se zbrali na Pokljuki in prisluhnili osrednemu govorniku zamejskemu Slovencu, predsedniku sekcij Vsedržavnega združenja partizanov Italije iz Doberdoba Patriku Zulianu, ki je med drugim spregovoril o sožitju in sobivanju. "Rast in prodiranje idej o močnih narodih v močnih državah, povzdigovanje lastnega na račun poniževanja drugega je korak nazaj," je med drugim dejal v svojem govoru.

Zbrane je nagovoril tudi župan Občine Bohinj Jože Sodja:

»Bohinjci smo ponosni, da se zaključna prireditev ob tradicionalnih pohodih na Triglav odvija prav na našem terenu. Pohod, ki s svojim poslanstvom skrbi, da vrednote naše polpretekle zgodovine ne utonejo v pozabo. Naj bo to leto 1944 ali 1991, vedno je v narodu vela ogromna moč ponosa, želje, poguma in predvsem vizije za naprej. Vendar pa država ni sama po sebi umevna. Treba jo je negovati, ohranjati slovenski jezik, spoštovati svojo slovensko kulturo in navsezadnje poskrbeti za sočloveka. V zadnjem času pa so vse te vrline začele neusmiljeno pešati. Dobili smo občutek odtujenosti, pozabljenosti s strani lastne države. Primanjkuje nam nacionalne zavesti, ponosa in odgovornosti. Zmanjkuje nam sposobnosti, da se pohvalimo in da pohvalimo tudi drugega, četudi je drugačen. Agresije in stiske, ki prihajajo iz mednarodnega okolja pa so nas in domovino postavili na dodatno preizkušnjo. Le odločen in obenem sočuten pogled v prihodnost je lahko pravi odgovor na izzive današnjih časov. Triglav je in bo naš simbol. Tako kot smo ponosni na štiri srčne može, ki so prvi osvojili vrh Triglava, moramo biti ponosni na vse, ki so nam omogočili, da danes lahko izobesimo slovensko zastavo. Spoštovani, želim, da se tradicija pohodov in srečanj na Pokljuki nadaljuje. Čestitke pohodnikom in dobrodošli pri nas prihodnje leto

Na spodnji povezav si prireditev, ki jo je posnel in uredil Vid Šibelja tudi ogledate.


Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi