Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
-3°C
SOB.
10°C
2°C
Oceni objavo

125 LET OROŽNOVE KOČE - "ODPIRA PRVA KOČA SE PLANINSKA, RADUJE VSA DOLINA SE BOHINJSKA."

»Pred okrašeno kočo, prav na tem mestu, pred 125 leti, v času ko je bila tu K & K monarhija, je na dolgem drogu vihrala velika slovenska trobojnica. Slovensko planinsko društvo, ustanovljeno le leto dni poprej kot odgovor na naraščujočo prevlado tujcev v naših gorah, je imelo izjemen narodno buditeljski pomen. Zato je bil takratni dan, kakor tudi današnji, praznik ne le planincev, Bohinjcev temveč praznik Slovencev.« Tako se je z uvodnimi besedami Klemena Langusa začela slovesnost ob 125. letnici Orožnove koče, prve koče Slovenskega planinskega društva, ki je bila v nedeljo 14. julija, na dan bohinjskih planincev prav pri Orožnovi koči na Planini za Liscem pod Črno prstjo.

Na ta dan se je pri Orožnovi koči zbralo okoli 250 planincev in ljubiteljev gora, petih organiziranih pohodov ob praznovanju se je udeležilo 70 pohodnikov. Za Orožnovo kočo skrbi Planinsko društvo Bohinjska Bistrica, ki so tudi glavni krivec, da danes pohodnik na planini za Liscem na pogorišču prvotne koče najdemo urejeno kočo, kjer je pohodnik dobrodošel tudi v zimskem času.

Zbrane je najprej pozdravila podpredsednica Planinskega društva Bohinjska Bistrica Tanja Kalan, ki je spomnila na bogato planinsko zgodovino Bohinja in na 65. letnico društva. Osrednji govornik je bil Predsednik PZS Jože Rovan, ki je med drugim povedal:

»V Bohinju smo v enem najlepših kotičkov Julijskih Alp, v svetu zelenih gozdov in pašnih planin, smaragdnih jezer in gorskih vršacev v naročju Triglava. Planinstvo ima v Bohinju globoke korenine. Če se ozremo daleč nazaj v zgodovino, ugledamo štiri srčne može, spodbujene od Žige Zoisa za drzen podvig, vzpon na Triglav leta 1778, sledijo pobude bohinjskega kaplana Ivana Žana, tako Jože Škantar Šest leta 1869 nadela prvo planinsko pot v naših Alpah iz Ledin čez Sopce proti Triglavu in prvo kočico pod Triglavom, imenovano Triglavski tempelj leta 1871, najpomembnejši pa je poskus ustanovitve planinskega društva Triglavski prijatelji leta 1872, ki pa mu žal tedanja oblast ni dala pravne veljave. Danes pa se velja posebej pokloniti vsem tistim ženam in možem, ki so leta 1894 postavili prvo kočo Slovenskega planinskega društva, tukaj na Planini za Liscem, poimenovano po Franu Orožnu, načelniku osrednjega odbora Slovenskega planinskega društva. V koči tako nekoč kot tudi danes pohodnik najde v koči toplo zavetje in prijazno besedo. Zato lahko upravičeno označimo bohinjsko kotlino kot eno izmed zibelk slovenskega planinstva. Ta žlahtna tradicija je seveda še živa, lepo je, da ostajate Bohinjci zvesti temu izročilu tudi danes.«

Župan Občine Bohinj Jože Sodja se je v svojem nagovoru ob čestitki tudi zahvalil: »Obletnica je tudi priložnost, da se zahvalimo vseh, ki so v 125 letni zgodovini koče zanjo skrbeli, jo obnavljali, vzdrževali in prenavljali. Posebna zahvala in pohvala gre sedanjim lastnikom koče. Potrebno je bilo veliko vztrajnosti, prizadevnosti in trme, da je Planinskemu društvu Bohinjska Bistrica uspelo ponovno zgraditi med vojno požgano kočo. V vseh teh letih posodabljanj in prenov jim jo je uspelo spremeniti v sodobno in lepo kočo. Vse to pa ni lahko delo, zato je današnja koča lahko v čas in ponos planinskemu društvu, nam pa v veselje, da nam nudi tudi zavetje in dober planinski servis. Spoštovani, naj vam v imenu Bohinj in Bohinjcev ter v svojem imenu čestitam za jubilej. Zahvaljujem se vam za vaše delo na področju varstva narave, za oskrbo planincev in za dobro sodelovanje

Pomembno obletnico so s prisotnostjo na slovesnosti potrdili tudi predsednik Gorske reševalne zveze Slovenije Janez Rozman, direktor TNP Janez Rakar Župan Občine Kobarid in podpredsednik Gorske reševalne zveze Slovenije Marko Matajurc, podžupan Občine Tolmin in predsednik PD Podbrdo Tomaž Štenkler in predsednik nadzornega odbora PZS Franci Ekar.

Oglejte si tudi