Logo MojaObčina.si
DANES
23°C
12°C
JUTRI
27°C
9°C
Oceni objavo

Vsakoletno druženje Zavoda Žan

 

V Zavodu Žan več kot 120 zaposlenih osebnih asistentov zagotavlja osebno asistenco skoraj 60 uporabnikom, ki večinoma prihajajo z Zgornje Gorenjske.

Sončno četrtkovo popoldne so v Zavodu Žan izkoristili za tradicionalno druženje na piknik prostoru v Ribnem. Več kot 120 uporabnikov, njihovih osebnih asistentov in svojcev je že tretje leto zapored popoldne izkoristilo za druženje, izmenjavo koristnih informacij. Ni pa manjkalo niti glasbe v živo, plesa in dobre hrane.

S kratkim obiskom je uporabnike razveselil Denis Porčič Chorchyp, za kar se mu tudi javno zahvaljujemo. S svojo pristnostjo vedno znova očara vse prisotne in zvabi nasmeh na obraz še tistim najbolj neopaznim uporabnikom, ki si ne upajo priti v ospredje.

Direktorica zavoda Doroteja Komac je v govoru opozorila, da je zaradi katastrofalnega odnosa države do  izvajanja osebne asistence nastalo Združenje izvajalcev, ki se bo v nadaljevanju prizadevalo za izboljšanje položaja tako uporabnikov, osebnih asistentov in izvajalcev.

S svojo prisotnostjo so pomen delu Zavoda Žan izkazali župan občine Bled, g. Toni Mežan, župan občine Gorje, g. Peter Torkar in podžupanja občine Kranj, ga. Manja Zorko. V svojih nagovorih so vsi omenili, da se v občinah zavedajo problematike oseb s posebnimi potrebami in bodo v nadaljevanju pozorni, da se jih ne spregleda pri pomembnih odločitvah, kar se je v preteklosti prepogosto dogajalo.

Strokovna vodja Andreja Pirc je na koncu poudarila, da se bistvo dobrega asistenta skriva v srčnosti posameznika. Večina osebnih asistentov pove, da delo prinaša veliko osebnega zadovoljstva ob občutku, da nekomu olajšaš življenje. Pirčeva je poudarila, da so zato še toliko bolj razočarani nad državo, ki nima nikakršnega posluha za izboljšanje položaja osebnih asistentov. V letošnjem letu so bili prikrajšani glede višine dodatkov pri plači in odredbi letnega dopusta.

Zavod Žan

Oglejte si tudi