Logo MojaObčina.si
JUTRI
21°C
7°C
NED.
23°C
7°C
Oceni objavo

Jesenski izlet članov Turističnega društva Bled v Split in Dubrovnik

Pred skoraj desetletjem smo v Turističnem društvu Bled na pobudo naših članov začeli z organizacijo dvo ali več dnevnih izletov v tujino in v vseh teh letih smo, razen lansko leto, izvedli vrsto lepih izletov. Letošnji, kar štiridnevni izlet v Split in Dubrovnik je bil v marsičem poseben. Združili smo ga z gostovanjem moškega pevskega zbora Triglav Lesce Bled v obeh mestih. Oba večerna koncerta našega zbora sta bila zato še posebna popestritev. Skupaj s člani zbora in njihovimi spremljevalci ter člani TD Bled se je izleta udeležilo kar 85 udeležencev. Nekaj posebnega je bil tudi dvonadstropni avtobus, s katerim se je večina od nas peljala prvič. Naš vodnik na poti je bil župan, Janez Fajfar. Le dan pred odhodom pa nas je presenetila žalostna novica, da je v Dubrovniku umrl gospod Ivo Rudenjak, velik prijatelj in častni občan Bleda, zato smo se na pot odpravili tudi z nekoliko grenkim občutkom, da bomo v Dubrovnik prispeli ravno na dan njegovega pogreba.

 

Prvi dan smo spoznavali zanimivosti na poti do Splita, kamor smo prispeli v večernih urah, zaradi močne burje nekoliko kasneje kot načrtovano. Zbudili smo se v čudovito jutro in po zajtrku je sledil ogled mesta. Popoldan smo si ogledali bližnji Solin, mesto, ki se je razvilo na področju antične Salone, enega najpomembnejših mest rimskega cesarstva, s čudovito ohranjenimi posvetnimi in cerkvenimi objekti. Salona je tudi rojstno mesto rimskega cesarja Dioklecijana. Zvečer smo v dvorani lutkovnega gledališča prisluhnili koncertu našega zbora, ki je s svojim nastopom navdušil tudi številne domačine.

Naslednje jutro smo po zgodnjem zajtrku našo pot nadaljevali proti Dubrovnik, kamor smo prispeli v času kosila. Po vodenem ogledu mesta v popoldanskem času je sledil večerni koncert moškega pevskega zbora Triglav pred cerkvijo sv. Vlaha, ki je bil posvečen Ivu Rudenjaku in je požel velik aplavz poslušalcev. Prav vse udeležence izleta je družina Rudenjak po koncertu povabila na večerjo v njegov spomin, s čimer smo bili izjemno počaščeni.

Dopoldne naslednjega dne se je Bled zelo uspešno predstavil s svojo in gorenjsko kulinariko tudi na festivalu Good food v palači Sponza, vsi ostali pa smo izkoristili zadnje ure našega obiska v tem čudovitem mestu za nastavljanje toplim sončnim žarkom, sprehod po mestu in še zadnje oglede.

Polni vtisov smo se kar težko poslovili od morja in sonca in se odpravili proti hladni Gorenjski, kamor smo prispeli v poznih večernih urah.

 

Oglejte si tudi