Bled je svetovno znan po svoji lepoti, kulturni in naravni dediščini ter kulinarični ponudbi. V letu 2024 bo za obiskovalce še bolj privalčen, saj je izšel poseben že 20. tradicionalni koledar, prejemnik certifikata Bled - lokalni izbor, ki bo združeval vse te elemente. Koledar vsebuje stare razglednice Bleda, ki so bile osvežene in pobarvane s sodobno tehniko. Izdelek dopolnjujejo recepti tradicionalnih blejskih jedi, ki so prejele certifikat Bled - lokalni izbor, ki ga podeljuje Zavod za turizem Bled kakovostnim in avtentičnim lokalnim proizvodom in storitvam. Lepemu in uporabnemu izdelku so pridane še lunine mene in setveni koledar.
Koledar je plod sodelovanja med podjetjem CUT Bled, ki se ukvarja z založniško dejavnostjo, KUD Zasip, ki ohranja kulturno dediščino kraja, in Janezom Fajfarjem, ki je prispeval zgodovinske podatke k starim razglednicam. Recepte za koledar sta pripravili članici KUD Zasip Dragica M. Sternad Kenda in Bojana Pipan. Izbrali sta značilne blejske, še posebej pa zasipške jedi, kot so kruh prgovc, tepkini prijatelji, prgini štruklji in druge. Fotografije hrane je posnel Rok Mučič, ki je tudi odgovoren za obdelavo in koloriranje črnobelih razglednic. Oblikovanje koledarja je delo Nika Mučiča, direktorja podjetja CUT Bled.
Koledar bo v prodaji od decembra 2023 naprej v obeh turističnih informacijskih centrih na Bledu in na sedežu CUT Bled. Cena koledarja je 10 evrov bruto (za nakup nad 10 kosov). Koledar je odlično darilo za vse, ki cenijo lepoto in tradicijo Bleda in želijo hkrati spoznati tudi domačo kulinariko. Z nakupom koledarja boste podprli tudi lokalne ustvarjalce in prispevali k ohranjanju blejske identitete.




