Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
22°C
5°C
Oceni objavo

Rad(i) imam(o) Bled

Veliko nas je, ki imamo radi Bled; vsakdo na svoj način in iz različnih razlogov ter vzgibov. Vse nas, ki ga imamo radi,  povezuje navdušenje nad edinstveno lepoto tega prostora. Gre za prostor, ki je atraktiven za obiskovalce in turiste, lukrativen za investitorje in prijeten kraj bivanja domačinom in številnim priseljencem ter vikendašem. Prostor Blejskega kota je vrednota, ki ima zaenkrat še visoko doživljajsko in ekonomsko vrednost, na kateri stoji in naj bi obstala - tudi za naslednje rodove – najpomembnejša dejavnost, to je turizem. Toda, če bomo dopustili, da se bo v turizmu sledilo le interesu dobička, ob tem pa zanemarjalo in zmanjševalo pomen varovanja okolja, kulturne in naravne dediščine, bo turistična atraktivnost Bleda venela.

 

Zaradi svoje atraktivnosti je Bled stalna tarča zasebnih in kapitalskih interesov; gre za deležnike različnih ozadij. Posledično je upravljanje tega prostora  zahtevno in odgovorno opravilo, ki mora upoštevati prvenstveno javni interes in ne le zasebno korist. Zaradi tega je odgovornost nas občanov Bleda, komu naše mesto zaupamo v upravljanje, velika. Kajti, ne smemo dopustiti, da Bled vzamejo za svojega investitorji, gonilo razvoja morajo biti lokalni prebivalci ob upoštevanju, da prizadevanje za stalno gospodarsko rast s seboj prinaša okoljske probleme in ruši ravnovesje med razmahom turizma in dobrim počutjem domačinov. Pospeševanje turističnega gospodarstva  v omejenem prostoru Blejskega kota ne sme  biti v izključno korist kapitala in na škodo lokalne skupnosti.

 

Predvolilni čas

 

Predvolilni čas, ko nas kandidati za položaje lokalnih funkcionarjev zasipavajo z obljubami za boljšo, svetlejšo, drugačno  prihodnost našega žitja, naj bo namenjen tudi kritični refleksiji preteklega županovanja. Tokrat imamo možnost, da  izbiramo ne le na osnovi dileme čigavim obljubam gre bolj verjeti, temveč tudi na osnovi doslej opravljenega dela, saj imata dva med njimi za seboj kar 16- letno obdobje političnega delovanja na lokalni ravni.

 

Če je poudarek na lokalnih volitvah, da občinske svetnike izbiramo na osnovi predstavljenega programa, je pri izbiri župana na preizkusu predvsem osebnost kandidata. Pomembna je osebna integriteta kandidata: v smislu dobrega upravljanja občine in javnih zadev, pričakovanega delovanja in odgovornosti za obvladovanje tveganj, želenega in neželenega ravnanja do soljudi in do skupnosti. Higienski minimum bi moral biti, da je župan človek z integriteto. Župan ima veliko pristojnosti, zlasti ker je njegov mandat neomejen, pa se ob ponavljajočih mandatih lahko oblikujejo funkcionalne povezave, motivirane s korupcijo.

 

Dosedanje dolgoletno županovanje g. Fajfarja – govorim izključno o področju upravljanja s prostorom - pušča sledi, ki silijo k razmisleku;  ime česa je bil župan? Ime javnega interesa ali zasebnega in kapitalskega? Zdi se, da je bilo geslo njegovega županovanja; manj javnosti, manj težav. Obdobje županovanja je zaznamoval razkorak med retoriko in dejanskostjo, javnosti je pripovedoval tisto, kar je želela slišati, spretno pa so bili prikriti parcialni kapitalski interesi v prostoru. Čas njegovega županovanja so zaznamovali v laični in strokovni javnosti odmevni primeri  dogovornega urbanizma. Šlo je za dogovore o poseganju v prostor, ki so se sklepali med županom ter investitorji in sicer mimo lokalne skupnosti. Naj spomnim na pripravo OPPN kamp Velika Zaka, pripravo projekta hotel Evropa in gradnjo vilne četri na Mlinem. Neobveščanje občanov pri prostorskih ureditvah lokalnega pomena ter pogojih umeščanja objektov v prostor, določenih z OPN”(16.čl. (6) OPN) in izključevanje javnosti v procesih odločanja, ki so povezani z razvojem v prostoru mesta Bled pomeni neupoštevanje zakonskega načela sodelovanja javnosti (ZUreP-2). Župan je s takim ravnanjem jasno sporočal, da ga niti zakoni, volilne zaveze iz preteklega obdobja niti glas ljudstva v ničemer ne zavezujeta. Za OPN smo se večinsko odločili in ga potrebujemo kot lokalna skupnost, da argumentirano ta prostor ubranimo pred agresivnimi vlagatelji. Neupoštevanje skupinske odločitve pomeni, da ne upoštevamo svoje skupnosti.

 

Tako se je razprava o pripravi projekta hotel Evropa razvila na pritisk javnosti šele po zaključenem javnem natečaju, čeprav bi skladno z zakonom morala biti del postopka priprave natečajne naloge. Tudi v primeru priprave OPPN za kamp Velika Zaka je bila javnost postavljena pred izvedeno dejstvo, v primeru načrtovanja vil na Mlinem na ambientalno varovanem območju,  pa je župan,  ki bi moral zastopati javni interes v varovanem območju, nekritično podprl investitorja. Zavrnil je predlog zavoda za varstvo kulturne dediščine, da se izvede javni natečaj preko ZAPS-a z utemeljitvijo, da “si občina in regija želita kvalitetne, markantne, ikonske arhitekture, saj se zavedata, da se tudi preko tega segmenta turistične ponudbe vpisujeta na svetovni zemljevid... menimo, da je glede na predstavljena izhodišča predlagane novogradnje zahteva po javnem natečaju z vidika varstva KD nepotreben pogoj“. Ali je to izraz ljubezni do Bleda?

 

Ali je kontinuiteta takega upravljanja s prostorom  lahko perspektivna in sprejemljiva? Najslabše bi bilo izvoliti nekoga, ki misli eno, govori drugo in dela tretje.

 

Že v preteklosti so Blejke pomembno prispevale k prostorskemu in gospodarskemu razvoju Bleda. Med njimi so pionorke razvoja turizma: Jula Vovk (lastnica hotela Toplice), Tila Vovk (nekdanji hotel Mežakla), ga.  Jekler (hotel Jekler, kasneje Jelovica)... To so bile ženske z vizijo, sposobne uspešnega upravljanja in vodenja svojih hotelov in z empatijo za širši prostorski razvoj kraja. Morda je napočil čas, da tokrat vodenje in upravljanje tega dragocenega prostora zaupamo županji?

Izkoristimo možnost izbire !

Sonja Dornik

Oglejte si tudi