Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
SOB.
22°C
4°C
Oceni objavo

Tradicionalni slovenski zajtrk na PŠ Ribno

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

 

V petek, 20. novembra, smo se vsi učenci naše šole zbrali v svojih učilnicah, se pogovorili o pomenu zajtrka, si pripravili pogrinjek in z užitkom pozajtrkovali mleko, kruh z maslom in medom ter jabolko.

Po zajtrku smo v telovadnici prisluhnili učencem šolskega radia Strgavnik in njihovi mentorici učiteljici Meri, ki so nam predstavili alergijsko reakcijo, ki ogroža življenje – anaflaksijo. Pogosti vzroki anafilaksije so:

-          hrana (arašidi, oreščki, jajca, kravje mleko, soja, ribe, morski sadeži),

-          piki žuželk (ose, sršeni, čebele),

-          zdravila ali izpostavljenost lateksu.

Ob aplikacijah smo si ogledali znake anafilaksije na koži, obtočilih, dihalih, prebavilih in telesu ter se naučili ukrepati in ravnati s samoinjektorjem adrenalina epipen. Mentorica čebelarskega krožka gospa Danijela Ambrožič in učiteljica Meri Poklukar, sta se udeležili predavanja o anaflaksiji na pediatrični kliniki v Ljubljani in se naučili ravnati s samoinjektorjem.

Učenci šolskega radia so nam predstavili nekaj navodil in priporočil glede izvajanja preventivnih ukrepov pri alergiji na hrano in kako se izogniti pikom kožokrilcev.

Sošolci čebelarji so nas naučili, kako po čebeljem piku pravilno odstranimo iz kože želo.

Zamislili smo se nad oceno mednarodnih strokovnjakov, da je med 4 in 7 odstotkov vseh otrok alergičnih na hrano. To pomeni, da je tri milijone šolarjev alergičnih na hrano.

Plakat o anafilaksiji bomo v šoli obesili na vidno mesto. Prav je, da vemo, prepoznamo in se zavedamo, da pri nekaterih otrocih anafilaksijo lahko izzovejo že najmanjši stiki s hrano (vonj, dotik, sled).

Po predstavitvi smo v jedilnici posušena zelišča (meta, origano, rožmarin, žajbelj, sivka) z našega šolskega eko vrta zdrobili in pripravili v škatle, kjer bodo počakala, da jih napolnimo v platnene vrečke. Le-te nam bodo služile kot darilca za naše starše in stare starše ob novem letu.

Učiteljica Meri Poklukar

Oglejte si tudi