Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
4°C
ČET.
15°C
3°C
Oceni objavo

Blejska odprava na Lampeduso

OŠ prof. dr. Josipa Plemlja Bled je sredi oktobra prvič organizirala dogodek za Erasmus dneve. Na njem so trije učenci iz 8. razredov: Tita Dasović Ravnik, Zala Rožman, Martin Pesrl in učiteljica Alenka Branc Demšar predstavili blejsko odpravo na otok Lampeduso, znan kot pribežališče za begunce iz Afrike. Odpravo, ki je trajala od 30. septembra do 3. oktobra, je organizirala ravnateljica OŠ Bled Tanja Műller.
Lampedusa je majhen otok in je od Sicilije oddaljen okoli 200 kilometrov. Od začetka 21. stoletja je pribežališče afriških ekonomskih in političnih beguncev na poti v Evropo. Številni begunci in migranti izplujejo iz Libije. Prihajajo iz Sirije, Afganistana, Eritreje, Etiopije, Iraka, Somalije … 12. septembra 2023 je na Lampeduso prispelo rekordno število migrantov v enem dnevu, 7000. Prostora za oskrbo je na otoku samo za okoli 400 ljudi. Migranti so na otoku dva dneva, nato jih prepeljejo na Sicilijo.
Glavni organizator dogodka je nevladna organizacija Comitato 3 ottobre (Odbor 3. oktober), katere predsednik je Tareke Brhane, ki živi v Rimu. Organizacijo so ustanovili po brodolomu oktobra 2013, ko je življenje izgubilo 368 ljudi. Tareke Brhane je eritrejskega porekla in je pri sedemnajstih letih pobegnil iz svoje države, da bi se izognil dosmrtnemu vpoklicu v vojsko. Tareke Brhane že nekaj let opravlja posebno nalogo: obiskuje italijanske srednje šole in univerze, da bi osvetlil pojav množičnih migracij in strašno dinamiko le-teh. Cilj je spodbujanje gostoljubja, solidarnosti, vključevanja ter zoperstavljanje nestrpnosti in rasizmu. Leta 2014 je med vrhom Nobelovih nagrajencev za mir prejel medaljo za družbeni aktivizem.

Letos je bila 10. obletnica brodoloma. Dogodek z naslovom »A Europe of Rights« želi ozaveščati o tem, kaj se je dogajalo v teh desetih letih. V tem obdobju je svoja življenja izgubilo 27.000 ljudi, ki so želeli prečkati morje.

Dogodek je zajemal okrogle mize, delavnice za učence, dijake, študente in učitelje, pričevanja preživelih in njihovih svojcev, pričevanja reševalcev, komemoracijo ob deseti obletnici brodoloma, koncert, muzikal ... Udeleženci so šli tudi peš do vrat Evrope, Porta d'Europa, to je spomenik, posvečen beguncem, postavljen leta 2008. Njegov avtor je italijanski umetnik Mimmo Paladino.

Blejska odprava je sodelovala na skoraj vseh dogodkih. Večinoma so potekali v italijanščini, a so imeli možnost simultanega prevajanja v angleščino. Dobili so veliko novih informacij in ozavestili problem migracij. Zgodbe pričevalcev so se jih dotaknile do dna srca, še posebej komemoracija, ki je bila 3. oktobra ob 3.15 zjutraj. Kot družba nas čaka še veliko dela, da bomo taki, kot je vizija Tarekeja Brhana.
Svoje vtise poskuša odprava prenesti na okolico. Izvedli so predavanje za učiteljski zbor OŠ Bled, za učence Podružnične šole Bohinjska Bela in Ribno ter pogovor z novinarkama za Gorenjski Glas in Bled TV.

OŠ prof. dr. Josipa Plemlja Bled

Oglejte si tudi