Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
1°C
JUTRI
22°C
4°C
Oceni objavo

Poplave 2023 – odprava prostovoljcev Bleda na pomoč

Na dan solidarnosti, 14. avgusta, se je posadka 45 občank in občanov Bleda ter okolice odpravila na pomoč prizadetim v poplavah 2023. Po začetnem usklajevanju s pristojnimi civilnimi zaščitami ter župani številnih občin smo se odločili za pomoč v Občini Kamnik, natančneje v naselju Potok v Črni pri Kamniku. Območje je bilo izrazito prizadeto, kjer je hudournik zasul vse hiše in kmetijsko-gospodarske objekte. Že ob prihodu na avtobus je kipelo od pozitivne energije prisotnih, v zadnjih dneh pa so se nam pridružili še lokalni podjetniki s svojo mehanizacijo, ponujenim brezplačnim prevozom, prehrano in pogostitvijo po koncu delovne akcije. Med vožnjo na lokacijo skozi Kamnik je bilo težko verjeti svojim očem. Potok, ki je komaj viden, v poletnih mesecih pa celo usahne, je med nalivi tako močno narasel, da je pred seboj podiral drevesa, mostove, hiše ... Družine, ki živijo na območju, kamor smo bili namenjeni, so ostale brez kmetijsko-gospodarskih objektov, obdelovalne površine pa so bile zasute s prodom, ki ga je nanesel hudournik. Skupaj s še nekaterimi posamezniki se nas je na lokaciji nabralo več kot 200 prostovoljcev, ob tem pa je mrgolelo gradbene mehanizacije, ki je bila ključna za vzpostavitev prevoznosti nekaterih cest in pri obkopavanju hiš.

Naša skupina je bila porazdeljena na več mikrolokacij, kjer smo poskrbeli za sanacijo obdelovalnih površin, očistili kletno shrambo kmetijskih pridelkov mulja, obkopali gospodarske objekte in druge funkcionalne površine ob hišah. Skratka, ob zaključeni akciji je bila sprememba občutna.

Neverjeten je občutek, ko se nabere toliko pozitivnih ljudi na enem mestu, po koncu dneva pa je bil pogled na opravljeno delo izrazito viden in pozitiven. S solzami v očeh so se od nas poslovili lastniki hiš ob zaključeni akciji. Vožnja proti Bledu je v začetku potekala v tišini, kjer smo si izmenjali le nekaj besed o tem, kakšno srečo imamo, da živimo na Bledu. Kjer si niti predstavljamo ne posledic poplav, kjer življenje teče po ustaljenih tirnicah, s polnimi turističnimi kapacitetami ter nemotenim delovanjem gospodarstva.

V zaključku bi se želel iskreno zahvaliti vsem prostovoljcem za hiter odziv, neverjetno pozitivno vzdušje, hkrati pa izražam iskreno zahvalo vsem donatorjem. Družini Poklukar z Bleda za zagotovitev bagra in kamiona, podjetju Gradbeništvo Prestor za zagotovitev 3 bagrov in 4 kamionov, podjetju Meteor za brezplačen avtobusni prevoz ter podjetjema Picerija Briksen in Grajska plaža za pogostitev na lokaciji in ob prihodu na Bled. Vse to pa je bilo mogoče ob odlični organizaciji pred odhodom na lokacijo svetnice Marše Jekovec in koordinaciji na terenu s strani Mateja Tonina, občana Občine Kamnik, sicer poslanca DZ RS in bivšega obrambnega ministra. Prostovoljci smo se odločili, da bomo v prihodnjih tednih in mesecih še v stiku s prizadetimi na območju in pripravljeni za kakršnokoli pomoč po izvedeni začasni sanaciji.

Jaka Bassanese

Oglejte si tudi