Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
8°C
JUTRI
17°C
11°C
Oceni objavo

Proračunska seja občinskega sveta

Bled - Danes popoldne bo blejski občinski svet v drugem branju obravnaval proračun za prihodnje leto.

Župan Janez Fajfar je zapisal:


''Pri pripravi dopolnjenega predloga Proračuna Občine Bled za leto 2014 smo izhajali iz ohranjanja tekoče porabe na dosedanji ravni, kjer ne predvidevamo povečevanja. Razmerje med tekočimi odhodki (predvsem za delovanje občine in njenih nalog ter drugih lokalnih služb) in transferi (dotacije posameznikom in organizacijam, npr. na področju športa, kulture, izobraževanja, sociale …) na eni strani ter investicijskimi odhodki in transferi na drugi je doseglo rekordnih 50 : 50.

Prisiljeni smo bili zmanjšati predvsem obseg rednega in tekočega investicijskega vzdrževanja in obnov na vodovodih, kanalizaciji in javni razsvetljavi, saj se večji del na teh področjih nanaša na zagotavljanje lastnih deležev pri spremljanju velikih naložb, sofinanciranih iz nepovratnih EU in drugih virov. Na drugi strani ohranjamo razmeroma zadostna sredstva za investicijsko vzdrževanje na cestah, ki se je letos zaradi visokih stroškov zimske službe v letnem obdobju izvajalo zgolj v minimalnem obsegu. Velike potrebe se kažejo tudi na splošnem urejanju naselij (npr. urbana oprema), vendar sredstev »v paketu« za to ni bilo mogoče zagotoviti.

V letu 2014 se bodo tako nadaljevale sofinancirane naložbe v Športni park pri OŠ (do marca), Vaško jedro Bohinjska Bela (do aprila), v Regijsko naravovarstveno in turistično-informacijsko središče Triglavska roža (do maja), Staro jedro Mlino (do junija). Koncesionarja Gradbeništvo Prestor (ceste) in Adriaplin pa izvajata popolno rekonstrukcijo (ceste, vodovod) ter novogradnje (plin, meteorna k., javna razsvetljava) na območju Aljaževe, Prisojne in Razgledne ceste. V drugi polovici leta se predvidevajo še rekonstrukcije Izletniške in Kolodvorske ceste ter preko poletja prenova odsekov Koritno – Polica in v Bodeščah (Na Pečeh).

Nadaljevali bomo s poravnavo starih obveznosti do Adriaplina in WTE (iz obdobja 2001 in 2002), skladno s podpisanimi dogovori,  konec leta se iztečejo vsa dolgoročna posojila za vodovod in kanalizacijo, športni dvorani na Bledu in v OŠ Gorje ter knjižnico.  Občina je dolgoročno finančno sanirana, trenutno največji problem predstavlja zagotavljanje tekoče likvidnosti, kar bo zelo verjetno tako kot letos potrebno reševati s premostitvenim posojilom med letom. 

Predlog proračuna je uravnotežen ob upoštevanju pridobitve ustreznega dolgoročnega posojila za izvedbo največje naložbe v letu 2014, Energetske sanacije in rekonstrukcije Vrtca Bled, če pa   ugodnega posojila ne bo možno dobiti, je naložba samo z lastnimi in sicer že pridobljenimi nepovratnimi sredstvi neizvedljiva. Sicer pa še vedno smelo predvidevamo izvedbo od marca do septembra.''


Občinski svet bo med drugim odločal tudi o vrednosti točke za odmero komunalne takse v prihodnjem letu, Odloku o spremembah in dopolnitvah Odloka o zazidalnem načrtu za območje urejanja BL - S 24 Mlino, o začetku priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta Ožje središče Bleda in o začetku priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta Severna razbremenilna cesta na Bledu.

 

Oglejte si tudi