Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
10°C
JUTRI
14°C
-2°C
Oceni objavo

Preventivni ukrep prekuhavanje pitne vode

Z dnem 7. 11. 2014 je zaradi izrednih vremenskih razmer zaznana motnost vode, zato je razglašen preventivni ukrep prekuhavanja pitne vode za vse uporabnike pitne vode na območju občine Gorje in občine Bled. Ukrep velja do preklica.

 

Ukrep prekuhavanja vode bo odpravljen takoj, ko bo zagotovljena zadostna stopnja varnosti oskrbe s pitno vodo. O preklicu ukrepa bodo uporabniki obveščeni na enak način, kot so bili obveščeni o njegovi razglasitvi. Hvala za razumevanje.

 

Navodilo za prekuhavanje vode

Potem ko voda zavre, po navadi zadostuje, da burno vre še eno minuto. Ker se pogoji delovanja na klice spreminjajo z naraščajočo nadmorsko višino, je najbolje vretje podaljšati. Zaradi večje varnosti priporočamo, da voda vre tri minute. Tako uničimo ali dezaktiviramo vegetativne oblike patogenih bakterij, viruse ter tudi ciste giardiae in kriptosporidijev. Tri minute vretja zagotavljajo tako široko varnost, da to vodo lahko uživajo tudi osebe z močno oslabljenim imunskim sistemom (npr. bolniki z aidsom). 

 

Zaradi možnosti dodatnega onesnaženja prekuhane vode je najbolje, da ostane v isti posodi, v kateri smo jo prekuhali. Hranimo jo v hladilniku, v čisti in pokriti posodi. Tako pripravljeno vodo lahko za pitje uporabljamo 24 ur, izjemoma do 48 ur. 

Če je voda motna, moramo pred prekuhavanjem odstraniti večino trdnih delcev. To dosežemo z usedanjem in nato filtracijo čez več plasti čiste, najbolje prelikane tkanine ali čist papirnat filter (npr. pivnik, kavni filter).

 

 

Ker je prekuhana voda lahko manj prijetnega okusa, za pitje priporočamo pripravo čaja oz. drugih napitkov, lahko pa jo zaužijemo v obliki juhe ali kakšne druge jedi.

 Infrastruktura Bled

Oglejte si tudi