Bled - Loška smojka, drobkova jed, visoška pečenka, kranjska klobasa, posmodula, burkaša, kremšnita, masunjek, kroparska žonta, mohant... je le nekaj značilnih gorenjskih jedi, ki jih opisuje katalog Okusi Gorenjske. Avtor besedila prof. dr. Janez Bogataj je razdelil Gorenjsko na občine in za vsako našel značilne jedi, ki so sedaj zbrane na enem mestu. Projekt je nastal v okviru Regionalne destinacijske organizacije Gorenjske, uredila ga je Maja Pančur, oblikovala pa Snežana Mladić Lešnik. Predstavili so ga na včerajšnji novinarski konferenci na Bledu.
In katere jedi je prof. dr. Bogataj uvrstil med značilne blejske? Poleg blejske kremne rezine ali kremšnite so tu še blejska grmada, lešnikova potica s figami, kuhan prekajen jezik z grahom, gnjat z grahovo čežano, cesarska pečenka z rezanci in srnin hrbet z brusnicami in še kaj bi se našlo.



