Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
0°C
JUTRI
15°C
-3°C
Oceni objavo

Naša pot v Pliberk

Člani Društva upokojencev Bled že nekaj let zaporedoma prvo soboto v septembru obiskujemo Pliberk/Bleiburg na avstrijskem Koroškem. Pliberk je pomembno politično in gospodarsko središče vzhodne Podjune in tudi znano kulturno središče Slovencev. Organizirano kulturno življenje Slovencev sega namreč še v leto1888. Leta 1999 je bil – že drugič – postavljen znameniti Kulturni dom Pliberk. Poznan je tudi glavni trg s kužnim znamenjem iz leta 1724,  grad Bleiburg in župnijska cerkev sv. Petra in Pavla – poznogotska stavba iz 14. stoletja.

Tradicionalni izlet blejskih upokojencev pa je  namenjen predvsem obisku znamenitega Pliberškega Jormaka, ki ga v Pliberku pripravljajo vsakega 1. septembra na dan sv. Egidija že od leta 1393.  Prva sobota v septembru pa je na velikem sejmu / Jormaku poseben dan SVAVEJA UTA ali slovenska hiša, kjer se na enem mestu pod velikim šotorom srečajo člani društev upokojencev iz cele Slovenije. To je bilo že 24. tako srečanje upokojencev v Pliberku.

Prireditev pod šotorom se je začela ob 10.00 uri s pozdravnim nagovorom predsednika Društva upokojencev Pliberk in župana Pliberka Stefana Visotschniga. V kulturnem programu so se predstavile pevske in glasbene skupine društev upokojencev iz cele Slovenije.

Točno  ob 12.00 uri smo si ogledali slavnostno povorko s predstavitvijo posameznih skupin na glavnem trgu. Povorko sta vodila župan Pliberka in deželni glavar. Takoj za njima vojvoda in štirje vojščaki. V povorki se je predstavilo več kot 100 skupin. Videli smo lahko zgodovinska narodna oblačila, današnjo narodno nošo, pihalne godbe, predstavila do se tudi podjetja iz Pliberka in okolice, kmetje, kovači, vinska kraljica, zelo glasne skupine mladih in tudi piva ni manjkalo. Zelo prisrčni so bili na posebej prirejenem vozu  najmlajši »škratki« iz vrtca Pliberk.

Po slavnostnem delu smo si vzeli čas za ogled sejma. Razstavljeno je bilo vse od velikih traktorjev, novih avtomobilov, znanih koroških mesnih dobrot, dobrega kmečkega kruha, slaščičarskih izdelkov in seveda piva. Tako kot na vsakem sejmu, tudi na tem ni manjkalo kramarskih izdelkov. Veliko paše za oči in želodce.

Utrujeni a zadovoljni, ker smo lep sončen dan preživeli v veseli družbi in veliko novega videli in doživeli smo se ob 17.00 uri vrnili na Bled. Prijateljem iz Pliberka se za prisrčen sprejem zahvaljujemo v upanju, da se naslednje leto ponovno srečamo.

Anica Svetina

Oglejte si tudi