Med 18. in 20. julijem je Bled gostil novinarsko ekipo televizije TRT World, angleško govorečega mednarodnega informativnega kanala turške javne radiotelevizije TRT. Ekipa je pripravila prispevek o trajnostnih praksah v turizmu, ki je bil predvajan v okviru oddaje Across the Balkans.
Med novinarskim obiskom je bila turška ekipa nastanjena v Hotelu Triglav na idilični lokaciji nad jezerom, kjer se je srečala z izvršno direktorico hotela Sonjo Primožič in glavnim kuharskim mojstrom Alešem Fendetom in se med pogovorom poučila o trajnostnem pristopu v kulinariki. Restavracija hotela namreč slovi po uporabi lokalnih sestavin ter je prejemnica priznanj uglednih mednarodnih kulinaričnih vodnikov, kot so Michelin, Gault&Millau in Falstaff.


Predstavnika turške televizije sta obiskala tudi Blejski grad, kjer sta posnela prizore iz grajske tiskarne ter slovit razgled z grajske utrdbe nad jezerom. Ustavila sta se tudi v Kavarni Park, kjer sta se pogovarjala z izvršnim direktorjem Sava Hotels & Resorts Bled, Luko Stepančičem, in poskusila znamenito blejsko kremno rezino.
Da bi ujela poletni utrip na Bledu, sta se producentka in snemalec udeležila tudi koncerta na prostem na Veslaških tribunah ter s čolna posnela utrinke tradicionalnega dogodka Lučke na jezeru.


Poleg predstavnikov gostinske in turistične dejavnosti na Bledu sta obiskala tudi Občino Bled in župana Bleda, Antona Mežana, ter predstavnico Infrastrukture Bled in nosilke občinske sheme Bled brez odpadkov Jožico Peljhan.


V prispevku sta osvetlila tudi ključne vidike trajnostnega razvoja destinacije Bled, kot so spodbujanje uporabe javnega prevoza, dostopnost pitne vode iz pipe, zmanjševanje uporabe plastike, pomen odgovornega vedenja v naravi ter varovanje kulturne in naravne dediščine.
Prispevek je bil predvajan na digitalnih platformah in televizijskem programu TRT World, ki večmilijonskemu mednarodnemu občinstvu predstavlja zgodbe ter novice iz izbranih destinacij.





