Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
-2°C
JUTRI
12°C
1°C
Oceni objavo

Županov nagovor občankam in občanom

Sredi oktobra je ob Belem jezeru na avstrijskem Koroškem potekalo srečanje turističnih občin, vključenih v združenje Alpski biseri, ki si prizadevajo za trajnostno mobilnost. Slovenijo v združenju kot dober primer zastopava občini Bled in Bohinj, s katero naju v  tem trenutku povezuje več prometnih projektov. Na prvem mestu je izgradnja prepotrebne kolesarske povezave. Veseli me, da sva z bohinjskim županom z državo podpisala pogodbo o financiranju izgradnje,  le nekaj dni kasneje pa je ta državni projekt dobil gradbeno dovoljenje. Zraven so Slovenske železnice so na področju potniškega prometa začele uvajati izboljšave tudi na z njihove strani skoraj prezrti bohinjski progi, katere turistični in s tem gospodarski potencial se že predolgo podcenjuje.

H koncu gre izgradnja mostu v Piškovici, ki smo ga uspeli postaviti skupaj z Občino Žirovnica.  Enotno nastopamo tudi z občinama Gorje in Radovljica, saj moramo združiti vse moči in doseči boljšo zaščito vodnega vira Ovčje jame. Uredba, ki se na tem področju spreminja, namreč predvideva gnojenje travnikov takoj za ograjo, ki ščiti zajetje, kar ni nesprejemljivo. Ovčje jame so poglavitni vir pitne vode za več deset tisoč ljudi, sploh v turistično najbolj obiskanih mesecih.

Proračun Občine Bled za prihodnji dve leti je v javni razgrnitvi. Vsak občan lahko poda svoje pripombe in predloge, malo naprej pa boste našli anketo o projektih, ki ste jih predlagali Občini v izvršitev. Vseh predlogov ne moremo uresničiti, nekateri so že zajeti v občinskih planih, nekaj pa je takih, ki jih bomo z veseljem realizirali skupaj.

Ko je bila ta številka Blejskih novic že v tisku, je Turizem Bled podelil nove certifikate v projektu Blejski lokalni izbor. Čestitke vsem, ki so ga prejeli. Ponosen sem na občanke in občane, ki se zavedajo, da je lokalnost projektov, vpetost hišnih idej in domačega znanja izjemno pomembno pri stikih z novodobnimi turisti. Ti v veliki večini ne iščejo veš hiš s pozlačenimi kljukami, pač pa domove, kjer jih na pragu počaka nasmejan obraz, ki svojemu gostu ponudi tisto, kar ima, zna in ceni tudi sam.

31. oktobra bomo praznovali dan reformacije. Na Blejskem gradu smo skupaj z mag. Leonom Novakom, škofom evangeličanske cerkve v Sloveniji, odkrili spominsko ploščo Primožu Trubarju, ki je tu prespal na poti z Nemškega na Slovensko. Umetnino akademskega kiparja Mirka Bratuša je priskrbel Zavod za kulturo. Vidite jo na naslovnici, še bolje pa bo, da na kak lep jesenski dan obiščete grad in si jo pogledate na kraju samem.  Morda ne veste, da imamo blejski občani vstop na grad prost. Več o Trubarju in razburkanem času reformacije in protireformacije na Bledu sem napisal na naslednjih straneh.

1. november je dan spomina na vse, ki jih ni na žalost ni več med nami. Tako nas je pred kratkim zapustila gospa Jožica Pazlar, dolgoletna tajnica Turističnega društva Bled in prostovoljka Rdečega križa.  Že z mojim dobrosrčnim županskim predhodnikom, Jožem Antoničem, sta skupaj s sodelavkami Rdečega križa obiskovala in priložnostno obdarovala naše najstarejše občane ob njihovih okroglih obletnicah. Njeni, v Blejskih novicah objavljeni povzetki življenja generacije, ki je največ pripevala k našemu blagostanju, bodo nekoč še dragocen zgodovinski vir. Trenutno zdravstveno stanje v državi teh obiskov ne priporoča, zato se jubilantom opravičujem, saj jim lahko voščim le po pošti ali po telefonu.    

Kar se da lepe jesenske dni vam želi,   

vaš župan, Janez Fajfar

Oglejte si tudi