Logo MojaObčina.si

Bled

DANES
22°C
12°C
JUTRI
21°C
14°C
3654

Evropski teden mobilnosti se je pričel

Evropski teden mobilnosti bo potekal pod sloganom Gremo peš!

Velika težava sodobne družbe je pomanjkanje fizične aktivnosti prebivalcev zaradi pretirane rabe osebnih avtomobilov. Ker se preveč zanašamo na avtomobile, so naše ulice polne pločevine, naš zrak je onesnažen, mi sami pa se veliko premalo gibamo.

Na krajših razdaljah je hoja najučinkovitejši in časovno zelo konkurenčen prometni način. Zato smo letošnji Evropski teden mobilnosti posvetili hoji – najdostopnejšemu, najbolj zdravemu in najcenejšemu načinu premikanja.

Z geslom Gremo peš! želimo spodbuditi k aktivnejši uporabi hoje vse prebivalce Slovenije.

 

S hojo vplivamo na svoje zdravje in manj škodujemo okolju.

S trajnostno mobilnostjo želimo zmanjšati uporabo avtomobila in spodbujati druge, trajnostne potovalne načine, med katere ob javnem potniškem prometu in kolesarjenju prištevamo tudi hojo. Cilj trajnostne mobilnosti je zadovoljiti potrebe vseh ljudi po mobilnosti in hkrati zmanjšati osebni motorni promet.

Hoja je drugi najpogostejši način premikanja v slovenskih naseljih, čeprav njen delež že desetletja upada. Primerna je za krajše razdalje (do 2 kilometra), kar se ujema z značilnostjo zgradbe večine naselij v Sloveniji in povprečno dolžino tu opravljenih poti.

Dobro urejen javni prostor s primerno infrastrukturo spodbuja hojo.

 

Osnovna šola s podružnicama in vrtec spodbujajo k hoji, kolesarjenju in pešačenju s kokoško Rozi v okviru Pešbusa, Peš v vrtec oz. projekta Trajnostna mobilnost v osnovnih šolah in vrtcih. V tem tednu Pešbusi vozijo tako na OŠ Bled, kot tudi na POŠ Bohinjska Bela in POŠ Ribno. 

Turistična društva v soboto organizirajo Blejski kolesarski krog, s katerim boste odkrivali radosti podeželja in kulinarike. Start v soboto, 21. septembra 2019, ob 10:00 izpred Infocentra Triglavska roža Bled. Turistično društvo Bohinjska Bela ponovno vabi, da se sprehodite po Godrnjačevi poti na Bohinjski Beli.

Na Občini Bled se ukvarjamo s platformo trajnostne mobilnosti, ki bo občanom in obiskovalcem ponujala informacije o prometu, prostih parkiriščih, vstopno-izstopnih mestih, javnim potniškim prometom, ... V naslednjih dneh bomo ponovili anketo o mobilnostnih navadah občanov, ki smo jo izpeljali že ob kreiranju Celostne prometne strategije septembra 2016.

Vabljeni tudi vi, da vsakdanje opravke v teh sončnih jesenskih dneh opravite na okolju prijazen način, in da se nam pridružite na kateri izmed aktivnosti.

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi